Prijeđite na glavni sadržaj

Najveća svjetska imena kristalografije dolaze u Rovinj

20.8.2015.
Najveća svjetska imena kristalografije dolaze u Rovinj

29. Europski kristalografski kongres (ECM29), najveći znanstveni skup prirodoslovaca ikad održan u Hrvatskoj, od 23. do 28. kolovoza u Rovinju će okupiti 1050 znanstvenika iz čak 45 zemalja sa svih šest kontinenata. Među sudionicima ECM29 su i zagrebački đaci, briljantni svjetski promotori hrvatske kristalografije prof. Nenad Ban s ETH-a u Zűrichu i prof. Tomislav Friščić sa Sveučilišta McGill u Montrealu.

ECM29 u Rovinj dovodi neka od najvećih svjetskih imena suvremene kristalografije poput plenarnih predavača prof. dr. Andrea Ferrarija, direktora Centra za istraživanje grafena Sveučilišta u Cambridgeu, te prof. dr. Henrya Chapmana, profesora fizike na Sveučilištu u Hamburgu i vodećeg svjetskog stručnjaka u području XFEL-a (X-ray free-electron lasers), najnovije kristalografske tehnike od koje se puno očekuje u primjeni kristalografije u molekulskoj biologiji i medicini.

Među uglednim sudionicima ECM29 ističu se i imena trojice redovitih članova Kraljevskog kemijskog društva – prof. emeritus John R. Helliwell sa Sveučilišta u Manchesteru, prof. Judith A.K. Howard sa Sveučilišta u Durhamu i prof. Elspeth Garman sa Sveučilišta u Oxfordu.

Pokrovitelj ECM29 jest Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH, a organizira ga Hrvatska udruga kristalografa (HUK) u suradnji s Europskom kristalografskom zajednicom (European Crystallographic Association - ECA).

Kristalografijom do revolucije u dizajnu novih lijekova

Kristalografija je interdisciplinarna znanost koja se nezaustavljivo razvija negdje na točki dodirnici fizike, kemije i biologije. Ona omogućuje neposredni uvid u trodimenzijsku unutarnju strukturu tvari, uključivo biološke makrostrukture poput, primjerice, proteina ili virusa, pa je njezin streloviti razvoj posljednjih desetljeća donio pravu revoluciju u dizajnu novih lijekova, te razvoju novih materijala do nedavno nezamislivih svojstava.

Međunarodna potpora za ECM29

Čak 35 komercijalnih tvrtki, među kojima su svi najvažniji svjetski proizvođači znanstvene opreme za kristalografiju i srodne discpiline, kao i 16 međunarodnih i nacionalnih organizacija i institucija (među ostalima HAZU, MZOS, International Union of Crystallography, Cambridge Crystallographic Data Centre, Protein Dana Bank, International Center for Diffraction Data) poduprli su, kao sponzori, izlagači ili donatori, održavanje ECM29.

''Posebno smo ponosni što smo uspjeli osigurati financijsku potporu za sudjelovanje čak 75 mladih visoko motiviranih znanstvenika.'' – ističu iz Hrvatske udruge kristalografa.

U sklopu programa skupa prihvaćeni su sažeci za više od 600 postera, 150 usmenih izlaganja, te 118 pozvanih predavanja na tri razine (plenarna, KeyNote i mikrosimpozijska). Čak 13 donatora (među njima i HUK) obznanili su natječaje za 20 posterskih nagrada, uglavnom namijenjenih mladim znanstvenicima.

Prije i poslije glavnog kongresa (21., 22., 23. i 28. kolovoza) održat će se čak 10 satelitskih skupova (radionica i seminara) tematski i organizacijski naslonjenih na središnji kongres, a uz sudjelovanje više od 300 znanstvenika. Pored toga, Rovinj će, na marginama ECM29, biti domaćinom godišnjeg zasjedanja Izvršnog i Financijskog odbora Svjetskog saveza kristalografa (International Union of Crystallography – IUCr).

Na ECM29 će aktivno sudjelovati i prof. Andreas Roodt (Sveučilište u Bloemfontaineu, JAR), predsjednik Europske kristalografske zajednice, te prof. Marvin E. Hackert (Sveučilište u Austinu, Texas), predsjednik Svjetskog saveza kristalografa, kao i njihovi prethodnici na tim funkcijama, prof. Santiago Garcia-Granda i prof. Gautam Desiraju.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.