Prijeđite na glavni sadržaj
Radionica o silicijskim detektorima u ponedjeljak u Splitu

Nastavak uspješnog projekta vrijednog više od milijun eura

5.10.2012.
Nastavak uspješnog projekta vrijednog više od milijun eura

U sklopu FP7 REGPOT projekta ''Particle Detectors'' Instituta Ruđer Bošković - projekta s najvećim budžetom u području prirodnih znanosti u Republici Hrvatskoj, koji je financiran od strane Europske komisije u ukupnom iznosu od 1,3 milijuna eura, u ponedjeljak 8. listopada na MedILS-u u Splitu započet će znanstvena radionica "Silicon Detector Workshop - Development and Applications". 

Cilj ove, treće po redu, radionice je upoznavanje znanstvenika Instituta Ruđer Bošković (IRB) s najnovijim postignućima u razvoju i upotrebi silicijskih piksel i vrpčastih (eng. strip) detektora u eksperimentalnim istraživanjima u nuklearnoj fizici i fizici čestica. Detektori nabijenih čestica na bazi poluvodičkog materijala silicija su jedan od najčešće korištenih uređaja u eksperimentima moderne čestične i nuklearne fizike. Na primjer, nalaze se i u CMS i ATLAS detektoru na CERN-u kojima je nedavno otkrivena čestica kandidat za Higgsov bozon, što je izazvalo veliko zanimanje i šire javnosti.

Također, na radionici će znanstvenici IRB-a i međunarodni eksperti partneri dogovoriti smjernice budućih aktivnosti u razvoju nove znanstvene instrumentacije sa silicijskim detektorima koja bi mogla biti smještena na IRB-u, a s ciljem osnivanja novog kvalitetnog centra za testiranje detektora i razvoja detektorskih sustava na IRB-u, što bi značajno povećalo utjecaj naših znanstvenika na vrhunskim svjetskim eksperimentima iz nuklearne i čestične fizike.

Radionica će okupiti istaknute međunarodne znanstvenike, stručnjake u razvoju i primjeni silicijskih detektora iz institucija partnera IRB-a: Instituta Paul Scherrer, ETH-a Zürich, Laboratorija Nazionali del Sud - INFN, Sveučilišta Goethe u Frankfurtu, Sveučilišta u Birminghamu i Sveučilišta u Huelvi. Ti znanstvenici trenutno su uključeni u najveće projekte razvoja detektora na najvećim i najznačajnijim europskim centrima za istraživanja u čestičnoj i nuklearnoj fizici CERN-u (Švicarska) i FAIR-u (Njemačka).

Od hrvatskih znanstvenika na radionici sudjeluju znanstvenici IRB-a iz Zavoda za eksperimentalnu fiziku (ZEF), Zavoda za fiziku materijala i Zavoda za teorijsku fiziku, te znanstvenici Sveučilišta u Splitu.

Projekt ''Particle Detectors'' prvi je korak znanstvenika ZEF-a u smjeru razvoja nove istraživačke infrastrukture za nuklearnu i fiziku čestica u Hrvatskoj, fokusiran na silicijske i dijamantne detektore, a s ciljem unapređenja i razvoja detektorskih sustava i povećanja mogućnosti testiranja tih sustava na IRB-u kako bi zadovoljili zahtjeve modernih eksperimenata. U projekt su uključena tri najveća laboratorija ZEF-a i 15 znanstvenika. Nastavak ove uspješne priče slijedi kroz prijedlog IRB-a za strukturne fondove Europske komisije.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.