Prijeđite na glavni sadržaj

Nikolini Udiković-Kolić dodijeljena nagrada Branimir Jernej za 2019.

17.2.2020.
Nikolini Udiković-Kolić dodijeljena nagrada Branimir Jernej za 2019.

Dodjela godišnje nagrade Zaklade prof. dr. sc. Branimir Jernej za 2019. godinu

Na Institutu Ruđer Bošković dodijeljena je godišnja nagrada Zaklade prof. dr. sc. Branimir Jernej za 2019. godinu koja je pripala dr. sc. Nikolini Udiković-Kolić, voditeljici Laboratorija za okolišnu mikrobiologiju i biotehnologiju Zavoda za istraživanje mora i okoliša.

Nagrada je dodijeljena za znanstveni rad pod nazivom "Antibiotic-manufacturing sites are hot-spots for the release and spread of antibiotic resistance genes and mobile genetic elements in receiving aquatic environments" u kojem su dr. Udiković-Kolić i suradnici dali vrlo važan uvid u razumijevanje doprinosa otpadnih voda iz farmaceutske industrije širenju antimikrobne rezistencije koja predstavlja vodeći problem današnje medicine sa zabrinjavajućim trendom porasta u cijelom svijetu.

U nagrađenom radu znanstvenici su otkrili da industrijski ispusti potiču širenje gena za rezistenciju na antibiotike među okolišnim bakterijama, što povećava rizik stvaranja rezistentnih patogena i njihov prijenos izvan okoliša.

Ti su rezultati stoga ključni za podizanje svijesti o potencijalnim opasnostima industrijske prakse za javno zdravlje te za prijeko potrebnu optimizaciju obrade industrijskog otpada kako bi se ograničilo širenje antimikrobne rezistencije putem okoliša i očuvala djelotvornost postojećih antibiotika za buduće naraštaje.

Nagrađeni rad objavljen je 2019. godine u jednom od najprestižnijih okolišnih časopisa Environment International (Q1; IF2018 = 7.943), a rezultat je rada na Uspostavnom HRZZ projektu kojeg je dr. Udiković-Kolić vodila do 2018. godine.

Dr. Udiković-Kolić dopisna je autorica na radu te jedna od ukupno šest autora uz postdoktoranda dr. Juan Jose Gonzalez-Plaza i doktorandicu Milenu Milaković koje je mentorirala u okviru HRZZ projekta.

Nagradu je dr. Udiković-Kolići u ime Zaklade uručio dr. sc. Darko Orešković, a u čestitci su mu se pridružili ravnatelj IRB-a dr. sc. David M. Smith, akademik Ivica Kostović, direktor Hrvatskog instituta za istraživanje mozga kao i brojni prijatelji i kolege.

Nagrađena dr. sc. Nikolina Udiković-Kolić, voditeljica Laboratorija za okolišnu mikrobiologiju i biotehnologiju Zavoda za istraživanje mora i okoliša

Poticanje kvalitetne i međunarodno priznate znanstvene aktivnosti nagrađivanjem znanstvenika koji je u prethodnoj godini objavio najbolji znanstveni rad iz područja biologije, biomedicine, ili neuroznanosti – glavni je cilj Zaklade prof. dr. sc. Branimir Jernej.

Nagrada Branimir Jernej dodjeljuje se u spomen na uglednog znanstvenika IRB-a, uvaženog neuroznanstvenika i molekularnog biologa prof. dr. sc. Branimira Jerneja.

Prof. dr. sc. Branimir Jernej svojim radom i djelovanjem kao voditelj laboratorija te međunarodnih i domaćih projekata, kao predavač na brojnim domaćim i međunarodnim znanstvenim konferencijama, kao recenzent u nekoliko vodećih časopisa svoga područja te kao nositelj kolegija na poslijediplomskim/doktorskim studijima u sklopu Zagrebačkog sveučilišta, prof Jernej dao je veliki doprinos hrvatskoj i međunarodnoj znanosti i obrazovanju te jačanju ugleda IRB-a i na tome mu veliko hvala.

Upravo zahvaljujući Zakladi Prof. dr. sc. Branimir Jernej njegovo djelovanje nastavlja se i u budućnosti.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.