Prijeđite na glavni sadržaj

Nobelovac Carlo Rubbia dolazi na simpozij o Ruđeru Boškoviću

24.5.2011.

Dobitnik Nobelove nagrade za fiziku iz 1984. godine profesor Carlo Rubbia će u ponedjeljak, 30. svibnja 2011. godine u Dubrovniku održati predavanje pod nazivom Sterile neutrinos u kojem će iznijeti svoja najnovija istraživanja o postojanju sterilnih neutrina, a koja bi mogla promijeniti ideju o balansu materije koja postoji u svemiru.

Predavanje će se održati u okviru međunarodnog znanstvenog simpozija Od Ruđera Boškovića do danas: doprinos hrvatskih znanstvenika svjetskoj znanstvenoj baštini koji se u organizaciji Instituta Ruđer Bošković, Grada Dubrovnika i Biskupijske klasične gimnazije održava od 29. svibnja do 2 lipnja 2011. godine u Dubrovniku.

Profesor Carlo Rubbia talijanski je fizičar i izumitelj koji je podijelio Nobelovu nagradu za fiziku 1984. godine sa Simonom van der Meerom za rad koji je doveo do otkrića W i Z čestica u CERN-u, čime su postavljeni temelji moderne fizike subatomskih čestica. Studirao je na Sveučilištu u Pisi, usavršavao se na Sveučilištu Columbia (SAD), a 1960. godine vratio se u Europu gdje se zaposlio u novoosnovanom CERN-u. Imenovan je Higgins profesorom na Sveučilištu Harvard (1970), a 1989. godine direktorom CERN-a.

Istraživanja Carla Rubbie trenutno su usredotočena na problem opskrbe energijom u budućnosti, s posebnim osvrtom na razvoj novih tehnologija za obnovljive izvore energije. Glavni je znanstveni savjetnik CIEMAT-a (Centar za energiju, okoliš i tehnologiju - Španjolska), član Savjetodavne skupine za klimatske promjene, uspostavljene od strane EU-a. Od ožujka 2009. posebni je savjetnik za energetiku glavnom tajniku ECLAC-a (Gospodarske komisije Ujedinjenih naroda za Latinsku Ameriku), a u lipnju 2010. godine imenovan je za znanstvenog direktora Instituta za napredne studije održivosti u Potsdamu (Njemačka).

Nobelovac Carlo Rubbia dolazi na simpozij o Ruđeru Boškoviću

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.