Prijeđite na glavni sadržaj
'Za velika otkrića morate vjerovati u sebe!'

Nobelovac Dan Shechtman posjetio Otvorene dane

19.4.2013.
Nobelovac Dan Shechtman posjetio Otvorene dane

Profesor Dan Shechtman, dobitnik Nobelove nagrade za kemiju 2011. godine, danas je u pratnji veleposlanika Izraela Nj. E. Yosefa Amrania posjetio Otvorene dane IRB-a.

Tijekom svog posjeta IRB-u prof. Shechtman sastao se s nadarenim učenicima i u sklopu ciklusa predavanja 'Ruđer Josip Bošković Lectures' održao predavanje na temu kvazikristala pod naslovom 'Discovery of Quasi-periodic Material'. Nakon što je ravnatelj IRB-a dr. Antičić izrazio zahvalu prof. Shechtmanu što je prihvatio poziv da kao poseban gost ODI 2013 održi predavanje i predstavio ga posjetiteljima, prof. Shechtman se na zanimljiv i simpatičan način nadovezao na uvod ravnatelja i zamolio posjetitelje da mu dopuste da kaže par riječi o sebi i kao osobi jer osim što je Nobelovac 'on je i ponosan djed destoro unučadi i petero djece' istaknuo je prof. Shechtman.

Tijekom predavanja prof. Shechtman se u više navrata obratio posebno srednjoškolcima i poručio im da za velika otkrića uvijek moraju imati jaku vjeru u sebe, a posebno je istaknuo i kako pravi znanstvenik nikada ne smije zaboraviti na skromnost. Predavanje na kojem su u prvim redovima sjedili nadareni učenici prirodoslovnih škola pobudilo je toliko interesa da se zbog zanimljive diskusije i brojnih pitanja naših školaraca, studenta i znanstvenika, predavanje odužilo za čitavih 45 minuta.

Nakon predavanja prof. Shechtman uputio se, zajedno sa srednjoškolcima, u obilazak znanstvenih punktova. Obzirom da je prof. Daniel Shechtman dobitnik Nobelove nagrade za kemiju za otkriće kvazikristala posebno ga je zanimao punkt „Svijet kristala i molekula“ gdje je imao priliku provjeriti što su školarci saznali o raspoznavanju izgleda molekula iz rendgenskih zraka te jesu li naučili kako iz te zamrznute „slike“ u kristalu pomoću moćnih računala doznati kada i na koji način se kristal mijenja.

Today I have met with the young people - the future of Croatia and I hope I inspired some of them to become scientists in the future.

Tijekom svog posjeta prof. Shechtman održao je i sastanak s ravnateljem IRB-a dr. Tomom Antičićem i pomoćnicima ravnatelja dr. Igorom Weberom, dr. Marinom Rojem i dr. Davidom Smithom.

Profesor Daniel Shechtman 1982. godine otkrio je kristal čiji su atomi bili spojeni u uzorak koji se nije mogao ponoviti, što je dotad smatrano nemogućim, te je teško bilo u novo otkriće uvjeriti kolege znanstvenike. Gotovo trideset godina kasnije prof. Shechtman je dobio zadovoljštinu za tadašnje nerazumijevanje i negodovanje kolega u vidu Nobelove nagrade. Danas ovaj sedamdesetogodišnji profesor emeritus djeluje i radi na Izraelskom Institutu za tehnologiju u Haifi.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.