Prijeđite na glavni sadržaj

Nobelovac Jean Marie Lehn na Simpoziju o Ruđeru Boškoviću

16.5.2011.

Dobitnik Nobelove nagrade za kemiju profesor Jean Marie Lehn održat će predavanje na međunarodnom znanstvenom simpoziju "Ruđer Josip Bošković - Physicist and Astronomer" koji Institut Ruđer Bošković (IRB) organizira u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu i pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u čast proslave 300. godišnjice rođenja Ruđera Boškovića. Profesor Lehn će u okviru simpozija održati prvo predavanje iz serije "Ruđer Josip Bošković Lectures", koju Institut uvodi u znak obilježavanja ove značajne obljetnice.

Simpozij će se održati na Kemijskom odjelu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, Horvatovac 102a, 20. svibnja 2011. godine s početkom u 9:00 sati, a uz profesora Lehna ugledni znanstvenici iz inozemstva i Hrvatske održat će predavanja o doprinosima Ruđera Boškovića u području prirodnih znanosti.

Nakon predavanja profesoru Lehnu bit će dodijeljena plaketa Instituta Ruđer Bošković za doprinose u području supramolekularne kemije. U sklopu boravka u Zagrebu, profesor Lehn će 19. svibnja posjetiti IRB, a 21. svibnja 2011. godine grad Varaždin.

Profesor Lehn jedan je od dobitnika Nobelove nagrade za kemiju 1987. godine. Nagradu je dobio za svoja istraživanja o kemijskom temelju za "molekularno prepoznavanje" koje igra fundamentalnu ulogu u biološkim procesima. Tijekom godina njegov rad ga je doveo do definiranja novog polja kemije nazvanog "supramolekularna kemija" koje se bavi složenim entitetima koji nastaju udruživanjem dvije ili više kemijskih vrsta, a koje se drže zajedno pomoću ne-kovalentnih intermolekulskih sila. Nakon toga, polje "supramolekularne kemije" razvilo se u kemiju "samoorganizacijskih" procesa i u "adaptivnu kemiju".

Simpozij "Ruđer Josip Bošković - Physicist and Astronomer" prvi je od dva velika događaja kojima će IRB obilježiti 300. godišnjicu rođenja znanstvenog vizionara po kojem nosi ime. Nakon simpozija u Zagrebu, od 29. svibnja do 2. lipnja 2011. godine u Dubrovniku održat će se međunarodni znanstveni simpozij "Od Ruđera Boškovića do danas: doprinos hrvatskih znanstvenika svjetskoj znanstvenoj baštini". Više detalja možete pogledati na web stranici: http://rb300.irb.hr/

Nobelovac Jean Marie Lehn na Simpoziju o Ruđeru Boškoviću

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.