Prijeđite na glavni sadržaj

Nobelove nagrade na "Ruđeru" (kemija)

18.10.2011.

Na Institutu Ruđer Bošković (IRB) u četvrtak, 20. listopada 2011. godine s početkom u 15 sati u predavaonici III. krila prof. dr. sc. Ognjen Milat održat će prvo predavanje u Ciklusu znanstveno-popularnih predavanja povodom dodjele Nobelovih nagrada iz prirodnih znanosti za 2011. godinu pod naslovom: Kvazikristali - strukture s translacijskom simetrijom na šesterodimenzionalnoj rešetci.

Nobelova nagrada za kemiju 2011. dodijeljena je Izraelcu Danielu Shechtmanu za njegovo otkriće kvazikristala, tj. za otkrivanje različitih načina na koji se atomi mogu povezivati u čvrstim tijelima. Njegovo otkriće je bilo tako kontroverzno da je bio zamoljen da napusti istraživačku skupinu s kojom je radio.

Shechtmanovo otkriće “zabranjene” osi simetrije 5. reda u kristalnoj strukturi Al-Mn slitine bez translacijske periodičnosti, prije 25 godina bilo je popraćeno osporavanjima i protivljenjima, ali do danas, ne samo da je prihvaćeno, nego je i korjenito promijenilo osnovne predodžbe o kristalima, te doprinijelo širim saznanjima u kemiji i fizici kondenzirane materije, a i u drugim znanostima i matematici.

Profesor Milat izložit će svoje iskustvo iz elektronsko-mikroskopijskih istraživanja strukture kvazikristala i kvaziperiodičnih kompozitnih kristala. Pokazat će, na primjeru Al.63Cu.24Co.13 kvazikristala, kako izgleda difrakcijska zona s osi simetrije 5. reda, i kako je ikosaedarska kvazikristalna struktura periodična tek na podlozi šesterodimenzionalne (6-D) rešetke. Također, skicirat će koncept višedimenzionalne kristalografije (u 4-D, 5-D), i pokazati kako se uvođenjem dodatnih “unutrašnjih” dimenzija analiziraju kompleksne strukture bez translacijske periodičnosti u realnom 3-D prostoru. Također, ispričat će i kako kvaziperiodičnost dramatično utječe na kemijska, fizička, i druga svojstva kristala i materijala.

Profesor Ognjen Milat je fizičar, znanstveni savjetnik u grupi za strukturna istraživanja, Instituta za fiziku u Zagrebu. Proučava strukturna i dinamička svojstava kondenzirane materije. Do sada je istraživao kristalne strukture raznih materijala tehnikama rendgenske difrakcije i elektronske mikroskopije, s posebnim interesom za vrstu i stupanj uređenja u amorfnim metalnim slitinama, tekućim kristalima, superionskim vodičima, visokotemperaturnim supravodičima i kupratnim keramikama. Sada istražuje nanostrukturne karakteristike tankih filmova i višeslojnih naslaga, te jednodimenzionalne modulacije i kvaziperiodičnosti u kompozitnim kristalima.

Tijekom karijere gostovao na Sveučilištu u Antwerpenu, i Sveučilištu u Parmi. Godine 1991. dobio je jednogodišnju ECC-stipendiju. Surađivao je s brojnim istraživačima i grupama kod nas i u svijetu. Objavio je preko 100 radova od čega preko 60 članaka u znanstvenim CC časopisima s ukupnim SCI-indeksom preko 600.

Nobelove nagrade na "Ruđeru" (kemija)

Prof. dr. sc. Ognjen Milat

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.