Prijeđite na glavni sadržaj
Ciklus predavanja povodom dodjele Nobelovih nagrada

Nobelove nagrade na „Ruđeru“

26.10.2012.
Nobelove nagrade na „Ruđeru“

®© The Nobel Foundation

Na Institutu Ruđer Bošković (IRB) u utorak 30. listopada 2012. godine s početkom u 15:30 sati u predavaonici III. krila prof. dr. sc. Srećko Gajović s Medicinskog fakulteta (MF) u Zagrebu održat će predavanje na temu ''Nobelova nagrada za eliksir mladosti – kako od stanice odrasle osobe dobiti stanicu zametka?''. Predavanje se održava u sklopu Ciklusa znanstveno-popularnih predavanja povodom dodjele Nobelovih nagrada iz prirodnih znanosti za 2012. godinu.

Britanski znanstvenik John B. Gurdon i japanski znanstvenik Shinya Yamanaka, nagrađeni su ove godine Nobelovom nagradom za otkriće da se odrasle stanice mogu preprogramirati kako bi bile 'pluripotentne', odnosno da iz njih mogu nastati različite vrste stanica. Naime, iz matičnih stanica nastaju sve ostale stanice u ljudskom tijelu. Ovo otkriće revolucioniziralo je naše razumijevanje imunološkog sustava, otkrivši ključne principe njegova aktiviranja.

Britanac John Gurdon je 1962. godine otkrio da DNK u stanici odrasle žabe sadrži sve informacije potrebne da se iz nje razviju sve ostale vrste stanica. Dok je Japanac Shinya Yamanaka 2006. godine otkrio da se odrasle stanice miša mogu "reprogramirati" i ponovo postati mlade. Tako nastale stanice nazvane su inducirane pluripotentne stanice (iPS) i od njih mogu nastati na jednaki način kao i od stanica zametka sve stanice odrasle jedinke. Danas se ovim postupkom od bolesnika dobivaju ljudske inducirane pluripotentne stanice.

Matične stanice mogle bi se upotrijebiti da nadomjeste oštećene stanice. Danas se često upotrebljavaju donirane stanica i tkiva da nadomjeste one koje su oštećene ili uništene. Na žalost, broj ljudi koji čekaju na transplantaciju daleko premašuj broj organa dostupnih za transplantaciju. Pluripotentne matične stanice nude mogućnost obnavljajućeg izvora zamjenskih stanica i tkiva za liječenje mnoštva bolesti, stanja i poremećaja uključujući Parkinsonovu i Alzheimerovu bolest, ozljede kičmene moždine, moždani udar, opekotine, srčana bolest, dijabetes, osteoartritis i reumatoidni artritis.

Sažetak predavanja:

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.