Prijeđite na glavni sadržaj

Noć pod zvijezdama na Ruđeru

3.10.2011.
Noć pod zvijezdama na Ruđeru

Pozivamo Vas na tradicionalno znanstveno-popularno događanje Noć pod zvijezdama na Ruđeru, koje će se održati 5. listopada 2011. godine na Institutu Ruđer Bošković, Bijenička cesta 54.

Događanje će započeti u 17:00 sati predavanjem profesora astronomije i astrofizike, Krešimira Pavlovskog, PMF, Zagreb: Supernove i konačna sudbina svemira, koji će dati odgovore na pitanja: Zašto zvijezde eksplodiraju i bljesnu sjajem koji je jednak sjaju dvadesetak milijardi Sunaca? Kako nastaju elementi u zvijezdama i supernovama? Uloga supernova u kozmološkoj ljestvici udaljenosti. Hoće li u kozmičkoj budućnosti nestati zvijezde i galaksije?

U 18:00 sati na rasporedu je predavanje Mala tijela Sunčeva sustava, koje će održati jedan od najproduktivnijih tragača za asteroidima svih vremena g. Korado Korlević, voditelj Zvjezdarnice Višnjan koji će govoriti o prostoru izvan naše planete i matične zvijezde – Sunca, koji je ispunjen mnoštvom malih tijela dimenzija od mikrona do tisuće kilometara promjera. Nekad su se ta tijela dijelila na asteroide, komete i meteoroide, a danas su te granice nestale i sve ih se skupa naziva "mala tijela Sunčeva sustava".

Od 20:00 sati pa sve do ponoći počinje za mnoge možda najuzbudljiviji dio – promatranje neba teleskopima.

Noć pod zvijezdama na Ruđeru zajednički organiziraju Institut Ruđer Bošković, Hrvatsko astronomsko društvo, Zviezdarnica Zagreb, Astronomsko astronautičko društvo Zagreb, Remetinečko astronomsko društvo i Astronomsko društvo Beskraj.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.