Prijeđite na glavni sadržaj

Noć pod zvijezdama na "Ruđeru"

15.5.2012.
Noć pod zvijezdama na "Ruđeru"

Pozivamo vas na tradicionalno znanstveno-popularno događanje Noć pod zvijezdama na "Ruđeru", koje će se održati 25. svibnja 2012. godine na Institutu Ruđer Bošković, Bijenička cesta 54.

Što su bijeli patuljci? Što su nove? Što su supernove i što su crne rupe? Kako zvijezde nastaju iz oblaka plina i međuzvjezdane prašine i što dovodi do različitih životnih ciklusa i vijeka zvijezda? Odgovore na ova pitanja saznajte u 18 sati na vrlo zanimljivom predavanju Ivana Lovreka pod naslovom Život zvijezda.

Paralelno s predavanjem u 18 sati za najmlađe posjetitelje organizirana je astronomska radionica za mlade i najmlađe, pod vodstvom Suzane Šijan, na kojoj će najmlađi posjetitelji moći rješavati edukativne igre poput: astro križaljki, svemirskih osmosmjerki, otkrivanje tajnih poruka s dalekih planeta, izraditi sunčeve papirnate podmetače i bojati svemirske bojanke.

Kako su astronomi uspijeli pronaći prvi planet izvan Sunčevog sustava? Kakav je planetarni sustav naše zvijezde? Kako se traga za eskolarnim planetima i što očekujemo u drugim planetarnim sustavima? Saznajte na predavanju Potraga za eskolarnim planetima koje će održati Vladimir Kolbas u 19 sati.

Od 20:30 sati pa sve do ponoći na rasporedu je otkrivanje noćnog neba teleskopima. Posjetitelji će moći otkriti potpuno novi svijet noćnog neba, uz promatranje Mjeseca, Marsa, Jupitera i Venere, te planetarnih maglica, imat će priliku vidjeti Mliječni put u svoj njegovoj ljepoti i dva milijuna svjetlosnih godina udaljenu galaksiju Andromedu.

Noć pod zvijezdama na "Ruđeru" zajednički organiziraju Institut Ruđer Bošković, Hrvatsko astronomsko društvo, Zvjezdarnica Zagreb, Astronomsko astronautičko društvo Zagreb, Remetinečko astronomsko društvo i Astronomsko društvo Beskraj.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.