Prijeđite na glavni sadržaj
Od 3. listopada četvrtkom na HTV3 oko 22:20

Nova znanstvena emisija 'Treći element'

3.10.2013.
Nova znanstvena emisija 'Treći element'

Znanstveni program Hrvatske televizije od ove jeseni bogatiji je za novu emisiju 'Treći element'. Prema jesenskoj shemi 'Treći element' će ići svakog četvrtka na Trećem programu HTV-a oko 22:20 sati, a ono što Ruđerovce posebno raduje jest da su voditeljske stolice pripale kolegama dr. Saši Ceciju i dr. Marku Košičeku. Ovaj novopečeni zanimljivi voditeljski dvojac, kako ih mediji navode, daje naslutiti da će se itekako isplatiti ostati budan. 

U službenoj najavi HTV navodi kako je cilj emisije 'Treći element' upoznati gledatelje s čudesnim dostignućima suvremene znanosti i najnovijim spoznajama te otvoriti nova pitanja i iznijeti drugačije poglede. Isto tako, vidjeti i kakvi su odgovori današnjih znanstvenika na još uvijek neodgovorena pitanja na koja stoljećima pokušavamo pronaći odgovor.

Emisija je koncipirana kao tematski razgovor u studiju između voditelja i dva gosta s time da osim što će moderirati razgovor, voditelji će i aktivno sudjelovati u razgovoru te iznositi svoja mišljenja. Razgovoru u studiju prethodi uvodni prilog o određenoj temi iz područja prirodnih znanosti, a unutar razgovora, kroz kraći prilog u emisiji bit će prikazan pokus koji pojašnjava neki konkretni fenomen.

Na pitanje novinara Tportala može li se uz malo novca znanost predstaviti na zabavan i uzbudljiv način, dr. Ceci kaže kako je uvjeren da može. "U svakoj emisiji gostovat će svjetski priznati stručnjaci u području o kojem ćemo govoriti. Pitanjima i potpitanjima želimo postići da gledatelji ne samo razumiju o čemu se radi, već i da osjete koliko je znanost fascinantna."

U istom intervjuu dr. Košiček i dr. Ceci naglašavaju kako im je izuzetno važna interakcija s gledateljima te da će nastojati maksimalno uključiti gledatelje u stvaranje emisije, a to planiraju postići uz pomoć društvenih mreža Facebooka i Twittera. 

Na pitanje novinara Tportala koje znanstvenopopularne emisije doživljava kao uzor, Ceci bez puno dvojbe ističe serijal Kozmos američkog astronoma Carla Sagana. 'Iz te moje gotovo opčinjenosti Kozmosom proizlazi duboko uvjerenje da se znanost može i mora prikazivati na što je moguće zanimljiviji i razumljiviji način. Ono što nam znanost iz dana u dan, iz tjedna u tjedan otkriva o makrosvijetu i mikrosvijetu oko nas i u nama je doista očaravajuće. To ćemo svakako pokušati prenijeti našim gledateljima.'

Kako će to izgledati u stvarnosti imat ćemo se prilike uvjeriti već večeras u prvoj emisiji Trećeg elementa kada će ekipa u studiju govoriti o grafenu - čudesnom materijalu budućnosti. Prije tri godine znanstvenici Andre Geim i Konstantin Novoselov dobili su Nobelovu nagradu za otkriće njegovih izvanrednih svojstava i otada zanimanje znanstvene i šire javnosti za grafen ne jenjava. Kolike se nade polažu u taj materijal, govori i činjenica da je Europska komisija za njegovo istraživanje dodijelila milijardu eura.

Ceci i Košiček u studiju će ugostiti prof. Hrvoja Buljana s Fizičkog odsjeka PMF-a u Zagrebu i dr. Marka Kralja s Instituta za fiziku. Kako će taj čarobni grafen približiti javnosti i što će nam sve otkriti? Kako će se snaći u voditeljskoj ulozi? Otkrijte večeras u 22:20 na HTV3.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.