Prijeđite na glavni sadržaj

Novi STEM projekt – Znanost spaja ljude

27.1.2021.
Novi STEM projekt – Znanost spaja ljude

Institut Ruđer Bošković (IRB) parner je na projektu popularizacije područja STEM vrijednog 3.6. milijuna kuna koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda u okviru natječaja „Tematske mreže za društveno-ekonomski razvoj te promicanje socijalnog dijaloga u kontekstu unapređivanja uvjeta rada“, područja STEM kao pokretač društva“, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Koordinator projekta je Udruga FabLab, a osim IRB partneri na projekt 'SCOPE' su i Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, Astronomsko društvo Višnjan, Udruga Profesor Baltazar, Udruga za poticanje i razvoj kreativnih i socijalnih potencijala djece, mladih i odraslih CARPE DIEM, Hrvatsko interdisciplinarno društvo, Otvorena računalna radionica 'Svi smo protiv', Zadruga ZEZ te Krapinsko-zagorska županija.

Cilj projekta je stvoriti umreženo djelovanje svih relevantnih dionika u cilju stvaranja poticajnog okruženja za razvoj i unapređenje STEM područja u smislu jačanja kapaciteta i suradnje organizacija civilnog društva te zajedničkog djelovanja svih dionika u oblikovanju javnih politika u STEM području.

Posljednji podaci jasno govore o nedostatku studenata u STEM programima te manjku stručnjaka u pojedinim STEM područjima. Na nacionalnoj razini potreba za djelovanjem u STEM području prepoznata je i u Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije gdje se navodi da su znanja i vještine koja proizlaze iz akronima STEM nužna za snalaženje u tehnološki ovisnom društvu – za kasnije djelovanje unutar znanstvenih istraživanja, tehnološkog razvoja i služe kao čvrst podloga za cjeloživotno učenje.

''Stoga su planirane aktivnosti ovog projekta jačanje partnerstva organizacija civilnog društva i uključivanje novih članova u tematsku mrežu te provedba ispitivanja javnog mnijenja i potreba društva. Nakon toga visokoobrazovne institucije provest će znanstvena istraživanja koja će služiti za izradu smjernica za razvoj javnih politika. Na kraju, provest će se analiza društvenog utjecaja predloženih intervencija i strukturirani dijalozi s donositeljima odluka u cilju implementacije dobivenih rješenja u javne politike'', navode iz Udruge FabLab.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj ove obavijesti isključiva je odgovornost IRB-a.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.