Prijeđite na glavni sadržaj

Novi antimikrobni biomaterijali u fokusu Zimske škole

14.3.2023.
Novi antimikrobni biomaterijali u fokusu Zimske škole

Dvodnevna zimska škola o novim antimikrobnim biomaterijalima za ortopedsku primjenu pod naslovom:  'Emerging antimicrobial biomaterials for orthopaedic applications', koja je od 23. do 24. veljače u Zagrebu okupila pedeset sudionika iz dvanaest europskih zemalja, polaznicima je predstavila najnovija dostignuća i izazove u području antimikrobnih biomaterijala za ortopedsku primjenu.

Program je uključivao prezentacije renomiranih stručnjaka i vodećih istraživača na tom području, kao i interaktivne rasprave i praktične sesije. Škola je organizirana u sklopu projekta Antimicrobial Intregrated Methodologies for Orthopedic Applications -  AiMed koji se financira u okviru programa Europske unije za Marie Skłodowska-Curie akcije, te u suradnji s Europskim keramičkim društvom - ECerS.

Projekt AiMed nastao je kao odgovor na rastući postoperativni problem infekcija bakterijama otpornim na antibiotike u operacijama koje uključuju implantate. Započeo je 2020. godine te traje do rujna 2024. godine, a Institut Ruđer Bošković jedan je od 19 partnera na ovom projektu.

Naime, iako se ne javljaju u velikom postotku, infekcije povezane s implantatima predstavljaju značajan socio-ekonomski teret kako za pacijenta, tako i za zdravstveni sustav. Dodatni troškovi zbog otpornosti na antibiotike nedavno su procijenjeni na 1000 USD po zaraženom pacijentu. Rizik od ponovne infekcije tijekom revizijske operacije daleko je veći od rizika primarne infekcije, za koji se različito procjenjuje da pada oko dva posto ovisno o vrsti protetskog implantata, stanju pacijenta, kliničkom okruženju i kirurškom postupku.

Ukupne stope infekcije povezane s takvim kirurškim zahvatom su približno pet posto za uređaje za fiksiranje prijeloma, dva posto  za primarne zamjene zglobova i najmanje četrnaest posto ukupnih revizija kuka i koljena. Problemi povezani s bakterijama otpornim na antibiotike pogoršani su posljednjih godina zbog usporavanja otkrivanja novih antibiotika.

Konvencionalne metode liječenja takvih infekcija imaju svoje nedostatke, što potiče razvoj novih metoda liječenja. Marie Curie ITN projekt 'Antimicrobial Integrated Methodologies' - AiMed doprinosi novim metodama prevencije infekcija razvojem novih antimikrobnih materijala za implantate koji će omogućiti lokalno djelovanje, a neće poticati razvoj rezistencije bakterija. Cilj projekta AiMed ostvaruje se kroz edukaciju mladih znanstvenika, ne samo za razvoj novih antimikrobnih materijala, već i razvoj naprednih, standardiziranih metoda karakterizacije takvih materijala koje će omogućiti njihovu sigurnu primjenu. 

U sklopu ovog projekta tim Laboratorija za biokoloide i površinsku kemiju IRB-a radi na razvoju novih materijala na bazi kalcijevih fosfata, nanočestica antimikrobnih svojstava te organski matrica.

Cilj je razviti materijale koji se mogu koristiti za različitim vrste implantata, te koji neće izazvati rezistentnost bakterija. Suradnja s drugim grupama na projektu omogućuje našim znanstvenicima detaljnu fizikalno-kemijsku i biološku karakterizaciju novih materijala.

Kontaktirajte nas

Više informacija

M

D

Maja Dutour Sikirić

Voditelj laboratorija znanstveni savjetnik

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.