Prijeđite na glavni sadržaj

Novi patent IRB-ovih znanstvenika

24.1.2011.

Državni zavod za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske 29. prosinca 2010. godine priznao je patent „N,N',N"-tris-(3-dimetilaminopropil)-gvanidin, broj P20040341, za izum pod nazivom: Postupak priprave iz karbodiimida i primjena u reakcijama transesterifikacije ulja, izumitelja dr. sc. Mirjane Maksić i dr. sc. Zorana Glasovca, istraživača Laboratorija za fizikalno-organsku kemiju, Zavod za organsku kemiju i biokemiju, Institut Ruđer Bošković.

Novi trisupstituirani derivat gvanidina uspješno katalizira reakciju transesterifikacije suncokretovog ulja, ulja uljane repice i sojinog ulja u metanolu. Osim u proizvodnji biodiesela, gvanidinski se katalizator može koristiti u proizvodnji finih kemikalija, organokatalizi, u raznim istraživanjima, kao i svugdje gdje je potrebno katalizirati reakcije transesterifikacije.

Proizvodnja biodiesela, koja uključuje transesterifikaciju biljnih ulja metanolom uz prisustvo katalizatora, rastući je trend u gotovo svim zemljama EU. Samo u Hrvatskoj do 2010. godine bit će proizvedeno 157.000 tona biodiesela, a u zemljama EU udio biogoriva u ukupnoj potrošnji goriva do 2010. godine treba biti 5,75%, a do 2020. godine 20% što ovoj inovaciji osigurava svjetlu budućnost u pogledu komercijalizacije.

Novi patent IRB-ovih znanstvenika

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.