Prijeđite na glavni sadržaj

Novi specijalizirani časopis Nanoscale objavio pregledni članak dr. Đerđa

26.7.2010.
Novi specijalizirani časopis Nanoscale objavio pregledni članak dr. Đerđa

Novi specijalizirani časopis Nanoscale, Royal Society of Chemistry objavio je u posljednjem tematskom broju pregledni članak (minireview) pod naslovom Co-Doped ZnO nanoparticles: Minireview autora dr. Igora Đerđa iz Zavoda za fiziku materijala, IRB-a. Rad predstavlja zaokruženu cjelinu dosadašnjih istraživanja dr. Đerđa u fascinantnom području dopiranih nanomaterijala, te je rezultat uspješne višegodišnje suradnje sa istraživačkim grupama iz Ljubljane i Zuricha.

Fokus ovog revijalnog članka je na magnetskim svojstvima tzv. razrijeđenih magnetskih poluvodića (diluted magnetic semiconductors-DMS) čija su istraživanja u zadnjih 5 godina izuzetno značajna zbog njihove moguće primjene u spintronici (kombinacija elektronskog naboja i spina za pohranu podataka). Obećavajajuci kandidati za DMS-ove su oni materijali čija Curieva temperatura magnetskog prijelaza je viša od sobne temperature, tj. pokazuju feromagnetizam i na temperaturama višim od 300 K. Jedan od idealnih kandidata za DMS je ZnO dopiran s kationima prijelaznih elemenata poput V, Fe, Co, Ni i Mn.

U ovisnosti o načinu sinteze, količini dopiranja, vrsti dopanta i njegovoj distribuciji unutar ZnO matrice, dimenzionalnosti sistema, nađena su različita sosnovna magnetska stanja. Samo za slučaj nanočestičnog ZnO dopiranog s kobaltom u dostupnoj znanstvenoj literaturi su opisana različita konačna magnetska stanja interpretirana unutar poznatih fizikalnih modela. Stoga se ovaj revijalni rad bavi upravo ovim sistemom (nanočestice ZnO dopirane s kobaltom) pregledno opisujući objavljene eksperimentalne nalaze, poznate fizikalne teorijske modele, te interpretaciju prisustva ili odsustva feromagnetizma na sobnoj temperaturi unutar tih modela. U tom kontekstu smješten je i doprinos autora u području.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.