Prijeđite na glavni sadržaj

OPERA eksperiment u Laboratoriju Gran Sasso: neutrini putuju brže od svjetlosti?

3.10.2011.
OPERA eksperiment u Laboratoriju Gran Sasso: neutrini putuju brže od svjetlosti?

Jučer je u CERN-u međunarodni tim znanstvenika objavio prve rezultate kompleksne i precizne analize podataka u okviru eksperimenta OPERA u čijoj su provedbi sudjelovali i znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković: dr. sc. Ante Ljubičić, dr. sc. Mario Stipčević, dr. sc. Krešimir Jakovčić, dipl. inž. Budimir Kliček i dipl. inž. Julijan Babić. Analiza je provedena s ciljem da se, sa do sada neviđenom preciznošću, izmjeri brzina putovanja neutrina emitiranih iz CERN-a u 730 km udaljen podzemni laboratorij Gran Sasso.

Više od 15000 neutrina iz CERN-a stiglo je i detektirano u Laboratorij Gran Sasso 60 nano-sekundi prije nego što bi tu istu udaljenost prevalila svjetlost, što ukazuje da je brzina neutrina veća od brzine svjetlosti za približno 20 dijelova u milijun. Budu li ovi rezultati potvrđeni ovo otkriće će potkopati ključan element Specijalna teorije relativnosti Alberta Einsteina iz 1905. godine, koji kaže da ništa u svemiru ne može putovati brže od svjetlosti.

Spomenuti IRB-ovi znanstvenici radili su na svim fazama konstrukcije, ispitivanja i ugradnje inovativnih detektora čestica RPC i GRPC. Također, izradili su i nekoliko kompjutorskih programa za monitoriranje eksperimenta i za obradu mjerenih podataka. Time su znatno doprinijeli radu kolaboracije i postignutim rezultatima. Povremeno je na tom projektu radilo i desetak novaka i studenata fizike, koji su tako stjecali iskustva za rad u velikim međunarodnim eksperimentima. Treba istaknuti da suradnici Laboratorija za elektromagnetske i slabe interakcije iz ovog Zavoda imaju dvadesetak godina iskustva na problematici fizike neutrina, koje je započelo 1991. godine u CERN-u suosnivanjem eksperimenta NOMAD.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.