Prijeđite na glavni sadržaj

Objavljen rad IRB-ovih znanstvenika u prestižnom časopisu PLoS Genetics

2.7.2010.

Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković Fran Supek, Nives Skunca, Jelena Repar i dr. sc. Tomislav Šmuc objavili su u prestižnom časopisu PLoS Genetics (IF=9.5) ekstenzivnu računalnu studiju "Translational selection is ubiquitous in prokaryotes" o utjecaju prirodne selekcije na brzinu i točnost translacije proteina izraženom kroz optimirano korištenje kodona u genomskim sekvencama prokariota.

Studija po svom opsegu, računalnom aparatu i rezultatima predstavlja značajan iskorak u području: rezultati ukazuju na univerzalnu zakonitost - na "tihim" mjestima određenih gena u svim bakterijama i arhejama odabir nukleotida ipak nije slučajan, već je podešen translacijskom selekcijom, sto je nov i s mnogih aspekata važan rezultat. Jedan od važnijih jest predviđanje ekspresije gena iz njihove upotrebe kodona i korelacija ekspresije s okolišnim uvjetima ili sa fenotipom, čime se in silico mogu istraživati mehanizmi adaptacije mnoštva bakterijskih organizama.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.