Prijeđite na glavni sadržaj

Objavljen rad Ruđerovaca u Chemistry A European Journal

11.7.2013.
Objavljen rad Ruđerovaca u Chemistry A European Journal

Znanstvenici IRB-a (Nataša Šijaković Vujičić, Zoran Glasovac, Marijana Vinković, Jasminka Popović i Mladen Žinić) upravo su objavili opsežan rad u prestižnom znanstvenom časopisu Chemistry A European Journal (2013, 19, 8558-8572; faktor utjecaja 5,925, Q1; chemistry multidisciplinary) u suradnji s jednim od vodećih znanstvenika u području supramolekularne kemije gelova, prof. Jan van Esch-om, Delft University of Technology, Nizozemska i njegovim suradnikom Niek Zweep-om. Ovo je ujedno i šesti rad Laboratorija za supramolekularnu i nukleozidnu kemiju objavljen u ovom prestižnom časopisu.

U radu pod naslovom „Chiral hexa- and nonamethylene-bridged bis(L-Leu-oxalamide) gelators. The first oxalamide gels containing aggregates with a chiral morphology” objavljena je detaljna studija samo-udruživanja (self-assembly) ove nove vrste kiralnih gelatora te morfoloških karakteristika supramolekularnih agregata nastalih u njihovim organogelovima primjenom niza eksperimentalnih metoda (NMR, FTIR, CD, TEM, DSC, XRPD) i molekularnim modeliranjem (MMFF94 I DFT).

U suprotnosti prema konformacijski ukrućenim bisaminokiselinskim oksalamidnim gelatorima razvijenim ranije u Laboratoriju za supramolekularnu i nukleozidnu kemiju IRB-a koji u pravilu tvore akiralne agregate, utvrđeno je da se konformacijski fleksibilni gelatori mogu organizirati u različite aggregate akiralne i kiralne morfologije (helične niti, uvinute trake, nano-tubule, ravne niti i vezikule) koje u nekim slučajevima koegzistiraju u gelu.

Pokazano je da se entalpije geliranje određene DSC-om mogu kvalitativno korelirati s log P vrijednostima gelatora i otapala. Spektroskopska istraživanja u kombinaciji s XRPD i molekularnim modeliranjem daju jasnu sliku samo-udruživanja ovih fleksibilnih gelatora: tvorbom vodikovih veza između oksalamidnih fragmenata nastaju slojeviti agregati koji imaju tendenciju uvijanja zbog steričkih repulzija i-Bu grupa susjednih molekula.

Ova pojava objašnjava nastajanje kiralnih agregata i smjese kiralnih i akiralnih agregata u pojedinim gelovima.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.