Prijeđite na glavni sadržaj

Objavljen rad u Coordination Chemistry Review

15.4.2015.
Objavljen rad u Coordination Chemistry Review

Znanstvenici IRB-a dr. sc. Vesna Blažek Bregović, dr.sc. Nikola Basarić i prof. dr. sc. Kata Majerski iz Laboratorija za sintetsku organsku kemiju, Zavoda za organsku kemiju i biokemiju, objavili su rad u prestižnom časopisu visokog faktora odjeka Coordination Chemistry Review (IF2013 = 12.098).

Važnost anionskih receptora je odraz sveprisutnosti aniona, njihove uloge u biološkim i industrijskim procesima te utjecaja na onečišćenje.

Široko područje kemije anionskih receptora doživjelo je procvat zadnjih nekoliko desetljeća ističući tio(ureidnu) skupinu kao jednu od najkorištenijih veznih mjesta.

Pregršt radova koji opisuju tio(ureidne) receptore kao anionske senzore objavljenih od 90-ih do danas ponukali su autore da popune praznine koje prethodni radovi nisu pokrili i sistematiziraju reviju na razumljiv i kritički način, a temelji se na utjecaju strukture receptora na vezivanje aniona.

Cilj revije je kritički pregled opisanih mehanizama detekcije, posebice u kompleksnim fotofizičkim sustavima koji omogućuju optičku detekciju aniona. Revija sadrži 386 referenci u kojima su (tio)ureidni receptori razvrstani prema svojoj kompleksnosti i broju (tio)ureidnih skupina u molekuli. Važnost (tio)urea u različitim supramolekulskim sustavima koji nalaze primjenu u detekciji, membranskom transport, kristalnom inženjerstvu i znanosti o materijalima je neupitna, što naglašava važnost revije znanstvenicima iz različitih područja kemije.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.