Prijeđite na glavni sadržaj

Objavljen rad znanstvenika CIM-a važan za razumijevanje procesa biomineralizacije

1.9.2009.

Dr. sc. Daniel Lyons i dr. sc. Davorin Medaković iz Centra za istraživanje mora IRB-a, u suradnji sa znanstvenicima fizičkog i kemijskog odsjeka PMF-a u Zagrebu i Hrvatskog Restauratorskog zavoda u Zagrebu, objavili su znanstveni rad pod naslovom Biomineralization on an Ancient Sculpture of the Apoxyomenos; Effects of a Metal-rich Environment on Crystal Growth in Living Organisms u prestižnom kristalografskom znanstvenom časopisu Crystal Growth & Design.

Rad temeljen na postupku restauracije 2000 godina stare brončane skulpture Apoxyomena, pronađene 1996. godine u podmorju otočića Vele Orjule pored Lošinja, važan je za razumijevanje procesa biomineralizacije u kojem životnije i biljke koriste minerale iz okoliša kako bi stvorili kosti, oklope i omotače. Istraživanjem mineralnih slojeva i fosiliziranih organizama na skulpturi znanstvenici su imali jedinstvenu priliku, obzirom da je skulptura bila pod morem oko dva tisućljeća, proučiti interakciju podvodnih organizama i materijala koji sačinjavaju skulpturu. Tijekom istraživanja znanstvenici su došli do vrijednih spoznaja u području sprečavanja i prevencije korozije metala, ali i otkrivanju sigurnijih načina za trajno skladištenje nuklearnog otpada kao i u razumijevanju drugih kompleksnih problema.

Objavljen rad znanstvenika CIM-a važan za razumijevanje procesa biomineralizacije

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.