Prijeđite na glavni sadržaj

Objavljen rad znanstvenika IRB-a u Chemistry – A European Journal 2012

28.8.2012.
Objavljen rad znanstvenika IRB-a u Chemistry – A European Journal 2012

Znanstvenici OKB-ovog Laboratorija za sintetsku organsku kemiju (LSOK) u suradnji s kolegama iz Grupe za teorijsku kemiju, Zavoda za fizičku kemiju i Department of Chemistry, University of Victoria iz Kanade, objavili su rad u časopisu Chemistry – A European Journal 2012, Vol. 18, 10617-10623 (IF=5.93).

Rad pod naslovom “Very Efficient Generation of Quinone Methides Through Excited State Intramolecular Proton Transfer (ESIPT) to Carbon Atom” autora Nikole Basarića, Nađe Došlić, Jakova Ivkovića, Yu-Hsuan Wanga, Momira Mališa i Petera Wana je rezultat aktivnosti u okviru projekta 02.05/25 „Fotokemija policikličkih molekula: od istraživanja mehanizma reakcije do novih lijekova i medicinskih primjena”. Projekt financira HRZZ, a voditelj projekta je dr. sc. Nikola Basarić.

U radu je opisan prvi primjer vrlo učinkovitog (Φ = 0.7) intramolekulskog prijenosa protona u pobuđenom stanju (ESIPT) s fenolnog OH na ugljikov atom susjednog aromatskog prstena. Teorijska i eksperimentalna istraživanja opisana u radu mijenjaju dugo-važeće paradigme jer pokazuju da protoniranje ugljikovog atoma ne mora biti intrinzički spor i neučinkovit proces.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.