Prijeđite na glavni sadržaj

Objavljena je nova knjiga o Dew Computingu

18.12.2023.
Objavljena je nova knjiga o Dew Computingu

U svijetu tehnoloških inovacija i naprednog računarstva, nova knjiga koja istražuje koncept Dew Computinga (Rosa računarstvo) predstavlja značajan doprinos i osvježenje. Knjiga donosi analizu primjene Dew Computinga kao osnove servisne hijerarhije Dew-Fog-Clouda, ističući njegovu ulogu kao ključnog elementa u razvoju  suvremenih računalnih servisnih tehnologija.

Koncept Dew Computinga uveli su 2015. godine dr. sc. Karolj Skala i prof. dr. sc. Yingwei Wang iz Kanade. Od te prve prezentacije ideje o Dew Computingu, ovaj je koncept doživio značajnu evoluciju i razvoj. Kroz rad IEEE DweCom STC radne skupine, koja okuplja preko 160 članova iz cijelog svijeta, Dew Computing je postao predmet brojnih istraživanja i publikacija, čime je potvrđen njegov rastući značaj u razvoju digitalnih distribuiranih servisnih tehnologija i računarstva.

Poseban naglasak u knjizi stavljen je na prvo savjetovanje o Dew Computingu koje je održano na Međunarodnom skupu za informacijsku komunikacijsku i elektroničku tehnologiju (MIPRO), s organizacijskom podrškom Instituta Ruđer Bošković. U predgovoru knjige, dr. Skala detaljno razmatra budući značaj Dew-Fog-Cloud servisa, naglašavajući njihovu ključnu ulogu u pametnoj industriji i predstojećoj 5.0 industrijskoj revoluciji.

''Ova knjiga donosi sveobuhvatan pregled arhitektonskih i programskih rješenja u konceptualnom i funkcionalnom smislu Dew paradigme, kao i njihovih veza u cjelokupnim rješenjima'' – navodi dr. sc. Skala u predgovoru knjige.

''Na početku novog tisućljeća, 2000. godine, brzina procesora bila je jednaka brzini prijenosa podataka preko mreže. Ova paralela dovela je do brze evolucije distribuiranog računarstva, od Clustera, Grida do Clouda. Knjiga detaljno istražuje ove promjene i pruža dublji uvid u način na koji Dew Computing može utjecati na razvoj servisnog računarstva, nudeći nove perspektive i rješenja za izazove s kojima se suočavamo u digitalnom svijetu, otvarajući put za novu eru u računarstvu koja će biti karakterizirana većom brzinom, sigurnošću i efikasnošću'' – zaključuje dr. Skala.

Ova knjiga, u izdanju Springera, predstavlja nezaobilazan izvor znanja za akademsku zajednicu i stručnjake u području računarstva, istražujući inovativne koncepte i tehnologije koje će oblikovati budućnost industrije.

Više detalja i popis radova u svezi Dew Computinga može se naći na Gridvision stranicama.

Kontaktirajte nas

Više informacija

Karolj Skala

Voditelj projekta
Tel:
+385 1 457 1218
Mob: 098 20 98 16
Interni broj:
1709

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.