Prijeđite na glavni sadržaj

Objavljena knjiga Centromere-structure and evolution

14.7.2009.

Izdavačka kuća Springer je u okviru serije Progress in Molecular and Subcellular Biology objavila knjigu Centromere-structure and evolution urednice dr. sc. Đurđice Ugarković. Knjiga sadrži priloge sedam uglednih svjetskih istraživačkih skupina među kojima je i grupa iz Laboratorija za evolucijsku genetiku IRB-a.

Centromera je dio kromosoma odgovoran za pravilnu raspodjelu genetičkog materijala tijekom stanične diobe. Pogreške u radu centromere dovode do genetičkih poremećaja, a smatraju se i uzrokom većeg broja tumora. Centromera je ujedno i dio genoma koji najbrže evoluira pa se pretpostavlja njena uloga u evoluciji vrsta. Zbog iznimne biološke i medicinske važnosti, centromere se posljednjih godina intenzivno istražuju, stoga je cilj knjige pružiti čitaocu pregled najnovijih znanstvenih spoznaja i teorija u tom području. Knjiga obrađuje i osobitosti centromera u različitim biološkim sustavima kao što su primati, aplacentalni sisavci, kukci i biljke.

Knjiga je namijenjena biolozima i medicinarima: istraživačima, nastavnicima i studentima.

Objavljena knjiga Centromere-structure and evolution

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.