Prijeđite na glavni sadržaj

Objavljena knjiga Mechanochemical Organic Synthesis

31.8.2016.

Znanstvenici IRB-a dr.sc. Davor Margetić i dr. sc. Vjekoslav Štrukil iz Laboratorija za fizikalno organsku kemiju (ZOKB) objavili su knjigu Mechanochemical Organic Synthesis. Izdavač je vrlo ugledna međunarodna izdavačka kuća Elsevier (Amsterdam).

U ovoj knjizi organski kemičari mogu naći prednosti i nedostatke tehnike automatiziranog mljevenja (ball milling) bez korištenja otapala.

Osim ekološke prednosti isključivanja otapala iz reakcije, povećava se koncentracija reaktanata i kinetika, kao i reproducibilnost u usporedbi sa ručnim mljevenjem u tarioniku.

Tehnika pruža uzbudljive mogućnosti za organske kemičare za pripravu novih produkata i otkrivanje reakcijskih mehanizama koji se razlikuju od konvencionalne sinteze u otopini, tako dopunjujući uobičajene uvjete reakcija. Sintetski kemičari će naći tehniku privlačnu za provođenje reakcije na nov i jedinstven način, bez utjecaja otapala.

Tekst knjige na 371 strani je podijeljen na devet poglavlja.

Knjiga je predstavljena na kolokviju zavoda za organsku kemiju i biokemiju 30.08.2016. godine.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.