Prijeđite na glavni sadržaj

Objavljena knjiga Mechanochemical Organic Synthesis

31.8.2016.

Znanstvenici IRB-a dr.sc. Davor Margetić i dr. sc. Vjekoslav Štrukil iz Laboratorija za fizikalno organsku kemiju (ZOKB) objavili su knjigu Mechanochemical Organic Synthesis. Izdavač je vrlo ugledna međunarodna izdavačka kuća Elsevier (Amsterdam).

U ovoj knjizi organski kemičari mogu naći prednosti i nedostatke tehnike automatiziranog mljevenja (ball milling) bez korištenja otapala.

Osim ekološke prednosti isključivanja otapala iz reakcije, povećava se koncentracija reaktanata i kinetika, kao i reproducibilnost u usporedbi sa ručnim mljevenjem u tarioniku.

Tehnika pruža uzbudljive mogućnosti za organske kemičare za pripravu novih produkata i otkrivanje reakcijskih mehanizama koji se razlikuju od konvencionalne sinteze u otopini, tako dopunjujući uobičajene uvjete reakcija. Sintetski kemičari će naći tehniku privlačnu za provođenje reakcije na nov i jedinstven način, bez utjecaja otapala.

Tekst knjige na 371 strani je podijeljen na devet poglavlja.

Knjiga je predstavljena na kolokviju zavoda za organsku kemiju i biokemiju 30.08.2016. godine.

Objavljena knjiga Mechanochemical Organic Synthesis

Print Book ISBN: 9780128021842, eBook ISBN: 9780128025253.

Kontaktirajte nas

Više informacija

Davor Margetić

dr. sc. , Voditelj laboratorija znanstveni savjetnik u trajnom zvanju

Ova stranica koristi kolačiće

neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.