Prijeđite na glavni sadržaj

Objavljena knjiga "Satellite DNAs in Physiology and Evolution"

17.8.2021.
Objavljena knjiga "Satellite DNAs in Physiology and Evolution"

Izdavačka kuća Springer u okviru serije Progress in Molecular and Subcellular Biology objavila je knjigu pod naslovom "Satellite DNAs in Physiology and Evolution" urednice dr. sc. Đurđice Ugarković.

Knjiga sadrži priloge uglednih svjetskih istraživačkih skupina među kojima su prilozi dviju grupa iz Zavoda za molekularnu biologiju IRB-a što svjedoči o značaju i svjetskoj prepoznatljivosti ovih istraživanja u ZMB-u.

Knjiga predstavlja sveobuhvatan pregled uloga koje nekodirajuće satelitske DNA obnašaju u genomu tijekom različitih fizioloških i evolucijskih procesa. 

Posebno je predstavljena uloga satelitskih DNA u regulaciji ekspresije gena u različitim modelnim organizmima kao i njihov utjecaj na proces ekološke adaptacije i specijacije.

Također je raspravljena uloga satelitskih DNA u procesu patološke transformacije i nastanka bolesti.

Naime, neke satelitske DNA potiču nastanak tumora ili sudjeluju u procesu tumorogeneze na način da utječu na epigenetske promjene ili na cjelovitost genoma.

Budući su satelitske DNA uključene u niz bioloških procesa, knjiga je namijenjena širokom spektru istraživača, od ekologa i molekularnih biologa do medicinara.

Kontaktirajte nas

Više informacija

Đ

U

Đurđica Ugarković

Voditelj laboratorija znanstveni savjetnik u trajnom zvanju

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.