Prijeđite na glavni sadržaj

Odobren UKF projekt za razvoj solarnih ćelija treće generacije

6.11.2009.
Odobren UKF projekt za razvoj solarnih ćelija treće generacije

Projektu 'Silicon nanocrystals solar cells ... Properties and characterization' ('Silicijeve nanokristalne solarne ćelije ... svojstva i karakterizacija') pod vodstvom dr. sc. Ivane Capan iz Laboratorija za fiziku poluvodiča pri Zavoda za fiziku materijala Instituta 'Ruđer Bošković' odobrena su sredstva u iznosu od 300.000 kuna od strane Fonda 'Jedinstvo uz pomoć znanja' na razdoblje od dvije godine, a u okviru programa 'Mladi znanstvenici i stručnjaci – 3A'.

Glavni cilj projekta je proučavanje naprednih materijala, primarno silicijevih nanokristala za solarne ćelije treće generacije, tzv. 'si-nano solarne ćelije'. Projekt će se provoditi u suradnji s poljskom tvrtkom CEMAT-Silicon koja proizvodi silicijske pločice te Sveučilištem u Manchesteru, vodećom istraživačkom institucijom u tom području, što će omogućiti transfer tehnologije i znanja u Hrvatsku, te pomoći integraciji hrvatske znanosti u Europski znanstveni okvir.

Na projektu će se za proučavanje električnih svojstava silicijevih nanokristala u oksidnoj matrici po prvi puta primijeniti Laplace Deep Level Transient Spectroscopy (Tranzijentna spektroskopija dubokih nivoa s Laplaceovom transformacijom) tehnika. Informacije prikupljene ovom naprednom i inovativnom tehnikom, izumljenom 1993. godine, predstavljaju ključni korak u primjeni silicijevih nanokristala u budućim generacijama solarnih ćelija.

Danas svijet troši 13 terawatta energije, a do kraja 2050. godine predviđa se da će potrebe za energijom narasti do 30 terawatta kao posljedica održavanja ekonomskog rasta te razvoja ekonomija Kine i Indije. Ograničen broj izvora i rezervi fosilnih goriva te strah od globalnog zagrijavanja nalažu potrebu za prijelaz na obnovljive izvore energije. Solarna energija je, po mišljenju velikog broja stručnjaka, jedino dugoročno rješenje svjetskih energetskih problema. Jedan od načina rješavanja tog problema je i generiranje struje pomoću solarnih ćelija.

Program za mlade znanstvenike i stručnjake podupire mlade istraživače, kako iz Hrvatske tako i iz dijaspore, u svim aspektima njihovog profesionalnog razvoja. Program želi doprinijeti 'priljevu mozgova' u hrvatska inovativna mala i srednja poduzeća, sveučilišta i istraživačke ustanove. Cilj je programa pokrenuti inovacijski potencijal mladih znanstvenika i stručnjaka kroz njihovo samostalno vođenje znanstvenih i tehnoloških projekata.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.