Prijeđite na glavni sadržaj

Ruđer predstavlja jedan od najvećih NATO SPS projekata u Hrvatskoj

Inovativni detektori za bolju kontrolu tereta i sigurnost u pomorskim lukama
16.9.2016.
Ruđer predstavlja jedan od najvećih NATO SPS projekata u Hrvatskoj

Svečano predstavljanje projekta E-SiCURE, jednog od najvećih projekta iz NATO programa znanost za mir i sigurnost u Hrvatskoj, održat će se 21. rujna s početkom u 10:00 sati u dvorani III. krila Instituta Ruđer Bošković (IRB), Bijenička 54.

Riječ je o projektu punog naziva 'Modificiranje silicij karbida za pojačanu sigurnost na granicama i lukama' (Engineering silicon carbide for enhanced borders and ports security) i vrijednom 396 500 EUR. 

Glavni cilj projekta E-SiCURE je uz pomoć teorijskih, eksperimentalnih i primijenjenih istraživanja razviti specijalizirane detektore od silicij-karbida  za otkrivanje posebnih nuklearnih materijala (SNM) u svrhu jačanja sigurnosti na granicama i lukama.

Naime, sve složeniji geopolitički rizici, uključujući i decentralizirane terorističke prijetnje, doveli su do hitne potrebe za uvođenjem sustava nuklearnog probira za otkrivanje nedopuštene trgovine posebnih nuklearnih materijala preko granica.

Pažnja

Događanje je namijenjeno predstavnicima medija s akreditacijom te uzvanicima po pozivu.

Pored toga, danas se oko 90% svjetske trgovine odvija morskim putem, najčešće brodskim kontejnerima. Više od 50.000 trgovačkih brodova na međunarodnoj razini prevozi sve vrste tereta. Uzmemo li u obzir ove činjenice, logično je da rapidno raste interes u području istraživanja i razvoja novih tehnologija detekcije opasnog tereta.

Detektor za otkrivanje posebnih nuklearnih materijala hrvatski tim znanstvenika, pod vodstvom dr. sc. Ivane Capan s IRB-a, razvijat će sljedeće 3 godine u suradnji s uglednim međunarodnim partnerima – Australian nuclear science and technology organization (AUS), University of Aveiro (Portugal), National Institutes for Quantum and Radiological Science and Technology (Japan) te Institutom Jozef Stefan (SLO).

Krajnji korisnik ovakvog detektora u Hrvatskoj bi mogla biti Carinska uprava, koja je ujedno i partner na ovom projektu.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.