Prijeđite na glavni sadržaj

Održan III. simpozij supramolekulske kemije

4.12.2019.
Održan III. simpozij supramolekulske kemije

Jučer je u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) održan simpozij koji je okupio supramolekulske kemičare Hrvatske, a zajednički su ga organizirali Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti HAZU-a, Kemijski odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) Sveučilišta u Zagrebu i Zavod za organsku kemiju i biokemiju Instituta Ruđer Bošković (IRB).

Supramolekulska kemija je jedno od najintenzivnijih područja istraživanja u svijetu i predstavlja temelj za razvoj nano-kemije, nano-biologije i nano-medicine, znanosti o “pametnim” materijalima i lijekovima, molekulskim motorima i napravama.

Prva istraživanja u ovom području u Hrvatskoj započeta su na IRB-u prije 30-tak godina i traju do danas.

Na otvaranju Simpozija sudionicima su se prigodnim riječima obratio akademik Goran Pichler, tajnik Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti HAZU, ravnatelj IRB-a, dr.sc. David. A. Smith, dekanica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Aleksandra Čižmešija, predsjednik Odbora za kemiju HAZU, akademik Mladen Žinić i predsjednik Organizacijskog odbora prof. dr. Leo Frkanec.

Nakon uvodnih obraćanja uslijedio je znanstveni dio programa koji je dao uvid u recentna istraživanja u ovom području u Hrvatskoj i okupio renomirane i mlade istraživače iz Hrvatske i inozemstva.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.