Prijeđite na glavni sadržaj

Održan NDPK2016

19.10.2016.
Održan NDPK2016

Prošli tjedan, od 9. do 13. listopada, održan je 10. Internacionalni kongres o obitelji gena/proteina NDP kinaza /Nm23/Awd u Dubrovniku u organizaciji IRB-a.

U prekrasnom ambijentu Interuniverzitetskog centra članice organizacijskog odbora konferencije dr. sc. Maja Herak Bosnar, predsjednica organizacijskog odbora, dr. sc. Helena Ćetković, dr. sc. Neda Slade i Nikolina Hanžić, mag. mol. biol. uz potporu Ane Vidoš okupile su pedesetak ponajboljih stručnjaka u području istraživanja nukleozid-difosfatske kinaze.

NDPK/Nm23/Awd istražuje se intenzivno od osamdesetih godina prošlog stoljeća, a predstavlja obitelj od deset gena/proteina koji su odgovorni za cijeli niz bioloških aktivnosti uključenih u nastanak, odnosno, kontrolu dvije najveće bolesti današnjice: raka i krvožilnih oboljenja.

Konferencija je obuhvaćala sva područja istraživanja NDPK/Nm23: evoluciju, razvojnu biologiju, upotrebu modelnih sustava, utjecaj na staničnu energetiku i metabolizam, tumorsku biologiju i primjenu u translacijskoj medicini te biokemijske aspekte. Skupu su nazočili eminentni svjetski stručnjaci iz tog područja te prikazali najnovije rezultate u vidu pozvanih predavanja.

U skladu s običajem na ovim konferencijama, da jedno predavanje održi znanstvenik iz zemlje domaćina ili iz institucije koja organizira konferenciju, organizacijski je odbor pozvao dr.sc. Igora Webera da se pridruži skupu s plenarnim predavanjem Polarity of the actin cytoskeleton in ameboid cell migration kroz koje je prikazao rad svoje istraživačke grupe kao i najnovije mogućnosti biooslikavanja koje, odnedavno, postoje na Institutu.

Drugo plenarno predavanje, NDPK/NM23 superfamily: state of the art, održao je dr.sc. Mathieu Boissan, iz Istraživačkog centra San-Antoine, Sveučilište P. i M. Curie-INSERM UMR_S938, kao predstavnik mlađe generacije znanstvenika s izuzetnim probojima u području NDP kinaza u posljednje tri godine (Science 2014 Jun;344(6191):1510-5). Prigodom desete obljetnice ovih kongresa organizacijski i znanstveni odbor uručili su povelju dr.sc. Marie-Lise Lacombe, doajenu ovog područja, za predani dugogodišnji rad u istraživanju gena/proteina obitelji  NDPK/Nm23. Dr. Lacombe surađuje s hrvatskim znanstvenicima te je, tijekom posljednjih godina, u dva navrata, posjetila Institut Ruđer Bošković.

Konferencija je zamišljena kao interaktivni skup što je izuzetno važno za mlade istraživače koji su imali mogućnost porazgovarati o svojim istraživanjima s ponajboljim znanstvenicima iz područja, a predstavili su svoj rad kratkim izlaganjima ili posterima. U stipendiranju mladih istraživača pomogao nam je i ICGEB koji je dodijelio sredstva nekolicini doktoranda i postdoktoranada iz zemalja članica ICGEB-a omogućivši im prisustvovanje na ovom kongresu.

Ove su se konferencije dosada održavale na različitim lokacijama na tri različita kontinenta (Francuska, SAD, Japan, Škotska, Njemačka, Italija) te je od posebne vrijednosti da se ova deseta, jubilarna konferencija održala baš u Hrvatskoj. Time je znanstvena zajednica koja se okuplja oko NDPK/Nm23/Awd ukazala čast našoj maloj istraživačkoj skupini u Hrvatskoj koja se već dugi niz godina bavi ovim područjem te je pokazala da je istraživanje hrvatskih znanstvenika u ovom području cijenjeno.

Pored cjelodnevnog znanstvenog programa i živahnih diskusija sudionici su uživali i u prirodnim, povijesnim i kulturnim vrijednostima dubrovačkog područja te u hvaljenoj turističkoj i gastronomoskoj ponudi naše zemlje.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.