Prijeđite na glavni sadržaj

Održan Simpozij 150 godina Periodnog sustava elemenata i 100 godina IUPAC-a

10.12.2019.

Na Kemijskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 5. prosinca 2019., održan je simpozij u povodu obljetnica Periodnog sustava elemena i IUPAC-a.

Simpozij su organizirali zajednička Sekcija za nomenklaturu i terminologiju organske kemije Hrvatskog društva kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) i Hrvatskog kemijskog društva (HKD) i Kemijski odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a pod pokroviteljstvom Instituta Ruđer Bošković i fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.

Periodni sustav kemijskih elemenata jedno je od najvažnijih znanstvenih dostignuća u povijesti, a njegov tablični prikaz najprepoznatljivija znanstvena slika. Periodni zakon otkrio je 1869. godine ruski kemičar Dmitrij Mendeljejev (1834‒1907). Generalna skupština Ujedinjenih naroda i UNESCO proglasili su 2019. godinu Međunarodnom godinom tablice periodnog sustava elemenata (International Year of the Periodic Table, IYPT2019).

Međunarodna unija za čistu i primijenjenu kemiju (International Union of Pure and Applied Chemistry, IUPAC) osnovana je 1919. godine s ciljem osmišljavanja i razvijanja zajedničkog kemijskog jezika, ali i sistematizacije kemijskih podataka te definiranja temeljnih kemijskih pojmova i fizikalno-kemijskih veličina, koji će omogućiti nedvosmisleno sporazumijevanje na globalnoj razini. Danas se IUPAC okreće informatičkoj tehnologiji i u tom području zauzima vodeću ulogu u razvijanju novog jezika za kemiju koji će biti sveobuhvatno razumljiv. 

Na otvaranju Simpozija prisutnima su se prigodnim riječima obratili prof. Davor Kovačević, predstojnik Kemijskog odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu, prof. Ante Jukić, predsjednik Hrvatskog društva kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), dr. sc. Mario Vazdar, tajnik Hrvatskog kemijskog društva (HKD) i dr. sc. Lidija Varga-Defterdarović, predsjednica Sekcije za nomenklaturu i terminologiju organske kemije HDKI-ja i HKD-a, a skup je svojim prisustvom uveličao dr. sc. David Smith, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković.  

U prvom dijelu programa dani su povijesni pregledi o nastanku i razvoju periodnog sustava elemenata Dmitrija Mendeljejeva (dr. sc. Lidija Varga-Defterdarović, IRB) i IUPAC-a (doc. Vladimir Stilinović, PMF), te o aktivnostima IUPAC-a danas i planovima za budućnost (prof. Vladislav Tomišić, PMF). U drugom dijelu programa bilo je govora o povijesti hrvatskog kemijskog nazivlja (doc. Tomislav Portada, IRB), nekim nedoumicama u hrvatskim kemijskim nazivima (prof. Jelena Macan, FKIT) te o etimologiji imena kemijskih elemenata (Dorian Sinčić, student PMF-a). Simpozij je završio interaktivnom radionicom dr. Portade o imenovanju kemijskih spojeva i tumačenju kemijskih imena uz pomoć računala.

Održan Simpozij 150 godina Periodnog sustava elemenata i 100 godina IUPAC-a

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.