Prijeđite na glavni sadržaj

Održan sastanak CERN Vijeća i sastanak hrvatske delegacije

29.6.2023.
Održan sastanak CERN Vijeća i sastanak hrvatske delegacije

Od 22. - 23. lipnja 2023. godine u Ženevi održan je sastanak Vijeća Europske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) i sastanak delegacija CERN-a i Republike Hrvatske (RH).  Institut Ruđer Bošković (IRB) i CERN surađuju preko trideset godina, a 2019. godine je RH-a i službeno postala pridružena članica CERN-a. Time je hrvatskoj znanosti omogućen pristup najuzbudljivijim eksperimentima svjetske razine, učenicima, studentima i nastavnicima, pristup znanju, te je omogućeno otvaranje novih poslovnih mogućnosti na europskom tržištu za hrvatske tvrtke.

CERN je prepoznat kao jedan od vodećih istraživačkih laboratorija na svijetu, osnovano je pod okriljem UNESCO-a i njime danas upravlja dvadeset i tri država. U njemu je zaposleno oko 3.500 ljudi, a oko 10.000 znanstvenika iz 580 raznih institucija diljem svijeta koristi se njegovim kapacitetima za svoja istraživanja. Misija CERN-a jest pružiti jedinstvenu ponudu akceleratora čestica, ponuditi mogućnost izvođenja istraživanja svjetske klase u fundamentalnoj fizici kao i ujediniti znanstvenike iz cijelog svijeta, a kako bi pomaknuli granice znanosti i tehnologije, za dobrobit društva u cjelini.

Na IRB-u postoji duga povijest istraživanja u području fizike čestica, a prva suradnja s CERN-om ostvarena je 1986. godine na eksperimentima NA35 i NA44 te na projektu RD26: RICH Detector Development.

Tijekom godina suradnja je nastavljena na brojim eksperimentima i projektima poput eksperimenta OPERA, detektoru ALICE, eksperimentima NA49 / NA61 (SHINE), Axion Search: CAST – IAXO, eksperimentu CMS, CERN ISOLDE te MAGIC: High Energy Gamma Ray Astronomy, te projektima razvoja nove instrumentacije poput kolaboracija RD50 i RD53.

Danas ukupno šest laboratorija iz Zavoda za eksperimentalnu fiziku i Zavoda za teorijsku fiziku surađuje s CERN-om kroz različite projekte i eksperimente.

Pridruženo članstvo u CERN-u otvorilo je mnogobrojne mogućnosti obrazovanja za mlade stručnjake koji će tijekom boravka u CERN-u moći učiti i surađivati s vrhunskim stručnjacima.

Ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja, na sastanku Vijeća sudjelovali su ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju, dr. sc. Hrvoje Meštrić i dr. sc. Vuko Brigljević, voditelj Laboratorija za fiziku elementarnih čestica na IRB-u.

Također, 23. lipnja 2023. godine održan je i CERN-Hrvatska Liaison Committee Meeting na kojemu su predstavnici CERN-a pozdravili sudjelovanje hrvatskih znanstvenika u eksperimentima CERN-a te naglasili kako je potrebno nastaviti jačati institucionalnu suradnju. Dr. Meštrić iznio je pregled hrvatskog sustava znanosti kao i pregled nacionalnih strateških ciljeva u znanosti.

Naglasio je i važnost kontinuirane suradnje između Republike Hrvatske i CERN-a istaknuvši kako se pridruženim članstvom u CERN-u hrvatskoj fizici omogućuje pristup eksperimentima najviše svjetske razine, a hrvatskim znanstvenicima, inženjerima i specijalistima različitih profila, kao i studentima te nastavnicima, pristup znanju i praktičnom radu.

Na sastanku su sudjelovali i hrvatski znanstvenici, prof. dr. sc. Mirko Planinić, dekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i dr. sc. Vuko Brigljević, gdje su predstavili aktivnosti hrvatskih znanstvenika u eksperimentima CERN-a, ali i naglasili kako je sudjelovanjem u CERN-u hrvatskoj znanosti omogućeno stvaranje međunarodnih kolaborativnih mreža, ali i jačanje kapaciteta, znanja i vještina studenata i nastavnika fizike.

Interes Republike Hrvatske u pogledu suradnje s CERN-om je i gospodarske prirode budući da dugoročan nacionalni cilj podrazumijeva jačanje suradnje privatnog i akademskog sektora s ciljem osnaživanja istraživačkog, inovacijskog, tehnološkog i gospodarskog potencijala Republike Hrvatske, zaključio je dr. sc. Meštrić.

IZVOR: mzo.gov.hr

IZVOR: mzo.gov.hr

Kontaktirajte nas

Više informacija

Vuko Brigljević

Voditelj laboratorija znanstveni savjetnik u trajnom zvanju

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.