Prijeđite na glavni sadržaj

Održan treći Info dan projekta AVASC

11.4.2022.
Održan treći Info dan projekta AVASC

Institut Ruđer Bošković (IRB) uz Institut za fiziku (IF) partner je Sveučilištu u Slavonskom Brodu  u izvođenju projekta 'Prilagodba povrtnih kultura novim agrometeorološkim uvjetima u Slavoniji (AVACS)' vrijednom skoro tri milijuna kuna u sklopu kojeg je u četvrtak održan i treći Info dan.

Uz nositelja projekta, projektne aktivnosti predstavili su i partneri na projektu s IRB-a i Instituta za fiziku, a svojim su sudjelovanjem Info dan uveličali su dr. sc. David M. Smith, ravnatelj IRB-a i dr. sc. Osor Barišić, ravnatelj Instituta za fiziku.

Ovom prilikom potpisan je Sporazum između Sveučilišta u Slavonskom Brodu, Instituta za fiziku i IRB-a, u području zajedničke suradnje u svrhu razvijanja obrazovnih, znanstvenih i drugih oblika međusobne suradnje u području visokog obrazovanja i znanosti u skladu sa zajedničkim interesima.

Prilagodba povrtnih kultura klimatskim promjenama

Uz sve izraženije klimatske promjene i otežane uvjete, poljoprivrednici ne mogu računati samo na iskustvo i tradicionalne rokove i načine sjetve. Savjetovanje sa strukom postalo je nužno. Tim stručnjaka i istraživača u sklopu projekta AVACS odlučio je istražiti kako se  zelena salata i paprika mogu prilagoditi klimatskim promjenama u najranijoj fazi razvoja.

Cilj projekta je provedba primijenjenog istraživanja prilagodbe povrtnih kultura (zelena salata i paprika)  klimatskim promjenama u najranijoj fazi razvoja s ciljem izrade prijedloga mjera prilagodbe povrtnih kultura klimatskim promjenama i novim agrometeorološkim uvjetima u Slavoniji.

Istraživanja u sklopu projekta AVASC će na kraju rezultirati prijedlogom konkretnih mjera poljoprivrednim proizvođačima na koji način tretirati sjeme biljke kako bi što bolje podnosilo klimatske promjene. Sveučilište u Slavonskom Brodu među pionirima je takvih istraživanja u svijetu, što je zaintrigiralo i projektne partnere.

Projekt je započeo 6. siječnja 2020. i traje tri godine, odnosno do 6. siječnja 2023., a na IRB-u pod koordinacijom dr. sc. Marine Ilakovac Kveder, okuplja multidisciplinaran tim iz  Laboratorija za magnetske rezonancije Zavoda za fizičku kemiju te Laboratorija za kemijsku biologiju Zavoda za molekularnu biologiju.

Organizacija Info dana je sufinancirana u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Bespovratna sredstva na ovom projektu u iznosu od 2. 467 518, 82 kn osigurana su u sklopu Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru OPKK-a pri čemu je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) upravljačko tijelo odgovorno za upravljanje i provedbu OPKK-a,  Ministarstvo zaštite okoliša i energetike (MZOE) posredničko tijelo prve razine, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) posredničko tijelo druge razine.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.