Prijeđite na glavni sadržaj

Održan treći partnerski sastanak u okviru projekta ProtectAS

2.12.2022.
Održan treći partnerski sastanak u okviru projekta ProtectAS

Nedavno je održan treći partnerski sastanak u okviru projekta 'Razvoj sustava kontrole i obrane luka od unosa stranih vrsta (ProtectAS)' na kojem je su projektni partneri raspravljali o do sada realiziranim projektnim aktivnostima i radnom planu, te dogovorili zaduženja partnera za nadolazeće razdoblje od preostalih 6 mjeseci trajanja projekta. 

Nositelj projekta je Sveučilište u Dubrovniku, Odjel za primijenjenu ekologiju, dok su uz Centar za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković iz Rovinja partneri na projektu Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagreb, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije te Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci.

Projekt ProtectAS započeo je 2020. godine, a predviđeno trajanje projekta je tri godine. Cilj projekta je razvoj sustava kontrole i obrane luka od unosa štetnih organizama koji će omogućiti smanjenje ranjivosti obalnog područja na klimatske promjene od potencijalnog unosa štetnih organizama.

Uz mjerenje abiotičkih čimbenika i modeliranje morskih struja u lukama Ploče i Rijeka istražuje se i sastav planktonskih zajednica, kao i prisustvo virusa i patogena te se određuje dinamika širenja vrsta u lukama.

Na osnovu podataka iz ranije provedenih istraživanja, te novodobivenih podataka, izradit će se plan mjera za suzbijanje i smanjenje potencijalnih štetnih posljedica od unosa stranih i ostalih štetnih vrsta brodskim balastnim vodama na bioraznolikost i morske ekosustave, vode za kupanje te zdravlje ljudi.

Sustav kontrole temeljit će se na istraživanjima provedenima u dvije modelne luke, Rijeka i Ploče, geografski udaljenim područjima hrvatskog dijela Jadrana, te na već postojećim rezultatima istraživanja hrvatskih luka.

Vrijednost projekta je 3,2 milijuna kuna a financira se sredstvima Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. u okviru Poziva 'Shema za jačanje primijenjenih istraživanja za mjere prilagodbe klimatskih promjena' Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Intenzitet potpore (sufinanciranja) iznosi 100%.

Kontaktirajte nas

Više informacija

Romina Kraus

Viši znanstveni suradnik
Tel:
+385 52 804 746
Interni broj:
746

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.