Prijeđite na glavni sadržaj

Održana svečana akademija u čast osamdesetom rođendanu prof. dr. Helge Furedi-Milhofer i šezdesetoj obljetnici Instituta

22.12.2010.
Održana svečana akademija u čast osamdesetom rođendanu prof. dr. Helge Furedi-Milhofer i šezdesetoj obljetnici Instituta

Danas je u dvorani III. krila Instituta Ruđer Bošković održana svečana akademija pod nazivom Važnost suradnje i interdisciplinarnog pristupa u rješavanju problema urolitijaze: jučer, danas, sutra. Svečanost je posvećena osamdesetom rođendanu prof. dr. Helge Furedi-Milhofer, prof. emeritus, znanstvene savjetnice IRB-a u mirovini i djelatnici Instituta za primijenjenu kemiju na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu i šezdesetoj obljetnici Instituta.

Skup su otvorili ravnateljica IRB-a dr. sc. Danica Ramljak, dr. sc. Vesna Babić Ivančić, viša znanstvena suradnica IRB-a i prof. dr. sc. Selma Cvijetić Avdagić s Instituta za medicinska istraživanja u Zagrebu. U okviru svečanosti prof. dr. Antun Tucak, prof. emeritus Medicinskog fakulteta u Osijeku i glavni urednik Medicinskog vjesnika predstavio je poseban broj Medicinskog vjesnika posvećenog osamdesetom rođendanu prof. dr. sc. Helge Füredi-Milhofer i 40. godina suradnje Instituta Ruđer Bošković, Kliničke bolnice Osijek, Instituta za medicinska istraživanja Zagreb i Medicinskog fakulteta Osijek.

Prof. Helga Furedi - Milhofer rođena je 31. siječnja 1930. godine u Dresdenu, Njemačka. Kemiju je diplomirala 1954. godine na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, te doktorirala 1963. godine na istom fakultetu. Zaposlila se u Institutu Ruđer Bošković 1956. godine gdje je prošla svoj znanstveni put od znanstvene suradnice do znanstvene savjetnice i umirovljenja 1995. godine. Njen najvažniji doprinos znanosti na IRB-u je bio preusmjerenje klasične Težakove škole koloidne kemije, i s njom povezanih istraživanja taloženja anorganskih supstrata u područje biomineralizacije. Važan je aspekt djelovanja prof. Furedi - Milhofer i široka suradnja s institucijama u zemlji i inozemstvu (Izrael, Francuska, SAD, Njemačka, Norveška). Posebno treba istaknuti suradnju na istraživanjima urolitijaze koju je započela prije tridesetak godina s prof. Antunom Tucakom (Znanstvena jedinica za kliničko-medicinska istraživanja Kliničke bolnice Osijek) i dr. sc. Darinkom Dekanić (Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada).

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.