Prijeđite na glavni sadržaj

Održana uvodna konferencija projekta "Prilagodba povrtnih kultura novim agrometeoroliškim uvjetima u Slavoniji"

18.3.2020.
Održana uvodna konferencija projekta "Prilagodba povrtnih kultura novim agrometeoroliškim uvjetima u Slavoniji"

Na nedavno održanoj uvodnoj konferenciji Veleučilište u Slavonskom Brodu predstavilo novi europski projekt, zajedno s Institutom za fiziku i Institutom Ruđer Bošković u sklopu kojeg će istraživati utjecaj klimatskih promjena na povrtne kulture.

Klimatske promjene utječu na sve aspekte ljudskog djelovanja, a najbolje to znaju poljoprivrednici. Svaka godina nosi svoje izazove kada su agrometeorološki uvjeti u Slavoniji u pitanju i na poljoprivredna znanja i prakse iz prošlosti sve se manje može oslanjati.

Potrebne su nove preporuke kako tretirati ratarske kulture, a upravo one će biti rezultat novog projekta kojeg provodi Veleučilište u Slavonskom Brodu pod nazivom "Prilagodba povrtnih kultura novim agrometeoroliškim uvjetima u Slavoniji".

Cilj projekta je provedba primijenjenog istraživanja prilagodbe povrtnih kultura (zelena salata i paprika) na klimatske promjene u najranijoj fazi razvoja s ciljem izrade Prijedloga mjera prilagodbe povrtnih kultura klimatskim promjenama i novim agrometeorološkim uvjetima u Slavoniji.

Nositelj projekta je slavonskobrodsko Veleučilište, a laboratorijsko istraživanje provest će partneri na projektu Institut za fiziku i Institut Ruđer Bošković. Prvi je ovo ovakav projekt u Hrvatskoj.

"Institut za fiziku u ovom projektu sudjeluje kroz svoju istraživačku tradiciju u području istraživanja plazme gdje osim fundamentalnih istraživanja koja su tema našeg rada već desetljećima, imamo jaku primijenjenu komponentu, u ovom slučaju primjena plazme u tretiranju poljoprivrednih kultura i utjecaj na njihov bolji razvoj je naš doprinos u ovom projektu", rekao je Marko Kralj, ravnatelj Instituta za fiziku.

"Jako mi je drago da mogu iskazati našu volju da kao istraživači i znanstvenici u sektoru bazičnih istraživanja možemo pridonijeti našom ekspertizom u rješavanju konkretnih problema koji imaju mogućnost davanja rezultata i preporuka u realnom sektoru, a to je poljoprivreda", dodala je Marina Ilakovac Kveder, koordinator projekta na Institutu Ruđer Bošković.

Vrijednost projekta je 2.997.198,45 kuna, a potpora Fonda za regionalni razvoj iznosti 85 %. Preostali iznos financiran je iz sredstava  Ministarstva zaštite okoliša i Fonda za zaštitu okoliša  i energetsku učinkovitost. Projekt traje dvije godine, a počeo je 6. siječnja. Osim Veleučilišta i partnerskih institucija, uključuje i druge subjekte u poljoprivredi.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.