Prijeđite na glavni sadržaj

Osmi sastanak HFD-a u Primoštenu

4.10.2013.
Osmi sastanak HFD-a u Primoštenu

Osmi Znanstveni sastanak Hrvatskog fizikalnog društva (HFD), koji će okupiti skoro 200 sudionika iz Hrvatske i inozemstva, održat će se od 6. do 8. listopada 2013. godine u Primoštenu. Na skupu će se, osim niza predavanja i prezentacija znanstvenih radova, održati i okrugli stol na temu:  'Financiranje znanstvenih istraživanja', a posebni gosti okruglog stola bit će ravnatelj IRB-a  dr. sc. Tome Antičić, prof. dr. sc. Amir Hamzić, dekan zagrebačkog PMF-a, dr. sc. Slobodan Milošević, ravnatelj IFS-a  te prof. dr. sc. Dario Vretenar, predsjednik Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost. Skup HFD-a održava se i ove godine pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića.

Cilj znanstvenog skupa HFD-a je okupljanje što većeg broja hrvatskih fizičara iz zemlje i inozemstva te predstavljanje najnovijih rezultata rada na domaćim i međunarodnim znanstvenim projektima kolegama i studentima viših godina studija fizike s četiri hrvatska sveučilišta.

Tako će ove godine na skupu posebno biti predstavljen Akceleratorski sustav IRB-a - kompleks akceleratora ionskih snopova koji se sastoji od dva akceleratora i devet pokusnih postaja. FP7 projekti koji se izvode na ovoj infrastrukturi i koji su usmjereni na jačanje postojećih kapaciteta su: SPIRIT (FP7 projekt vrijedan 7 milijuna eura), FP7 projekti ENSAR i SPRITE te Particle Detectors - FP7 projekt koji je financiran od strane Europske komisije u ukupnom iznosu od 1,3 milijuna eura, a koji predstavlja prvi korak znanstvenika ZEF-a u smjeru razvoja nove istraživačke infrastrukture za nuklearnu i fiziku čestica u Hrvatskoj, fokusiran na silicijske i dijamantne detektore. Cilj je ovog projekta unapređenje i razvoj detektorskih sustava i povećanja mogućnosti testiranja tih sustava na IRB-u kako bi zadovoljili zahtjeve modernih eksperimenata. U projekt su uključena tri najveća laboratorija ZEF-a i 15 znanstvenika.

Ovogodišnji 8. Znanstveni sastanak HFD-a zajednički organiziraju Institut Ruđer Bošković (IRB), Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu (PMF UNIZG), Institut za fiziku (IFS), Sveučilište u Rijeci (UNIRI), Sveučilište J. J. Strossmayer iz Osijeka (UNIOS) te Prirodoslovno matematički fakultet iz Splita (PMF - UNIST), a uz potporu Ministarstva, znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) i europskog FP7 projekta 'Particle Detectors'.

Znanstveni sastanci Hrvatskog fizikalnog društva održavaju se svake dvije godine. Namjera skupa nije nadomještanje neke od usko specijaliziranih znanstvenih konferencija, već stjecanje pregleda nad istraživanjima u području fizike u Hrvatskoj, što predstavlja posebno korisnu priliku za studente fizike da se upoznaju sa širokim spektrom istraživanja te lakše pronađu temu i područje svojih budućih istraživanja.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.