Prijeđite na glavni sadržaj

Otvoreni dani IRB-a

15.2.2013.
Otvoreni dani IRB-a

Upustite se u maštovitu, kreativnu, adrenalinsku znanstvenu avanturu s 'Ruđerovcima'. Uvjerite se da znanost može biti uzbudljiva! Uključite se u znanstvene pokuse na licu mjesta na čak 17 znanstvenih punktova! Pridružite nam se od 18. do 20. travnja u Bijeničkoj 54 jer ove godine nosi se znanje! ODI i TI na 'Ruđer' i doživi zabavnu stranu znanosti!

Kroz tri dana programa posjetitelji će uz stručno vodstvo 'Ruđerovaca' sudjelovati u brojnim popularno znanstvenim predavanjima, pokusima u laboratorijima, upoznati se s najnovijim istraživanjima i dostignućima naših znanstvenika te se na licu mjesta uvjeriti da je znanost maštovita, kreativna, napeta i puna adrenalina.

Ove godine pripremili smo za svoje posjetitelje čak 17 izložbenih točaka koje na zanimljiv i pristupačan način prikazuju svijet znanosti. Posjetiteljima ćemo pokazati kapitalnu opremu Instituta, objasniti kako su kemija i fizika prisutne u našoj svakodnevici, govorit ćemo o kristalima, atomima, bakterijama, otputovati u prošlost čak 50 000 godina unatrag, otkriti 'nevidljivi' svijet nanočestica, odvesti vas u šetnju dolinom atomskih jezgara, otkriti zašto je kemija slatka ili koliko se energije krije u malom gumenom medvjediću i još puno toga zanimljivoga.

Otvoreni dani IRB-a 2013. pojavljuju se u jednom novom vizualnom ruhu. Po prvi puta u svojoj skoro desetljetnoj tradiciji Otvoreni dani dobili su svoj jedinstveni logo. Tako će ove godine tradicionalno atraktivan i kvalitetan program OD-a biti popraćen i vizualno, nadamo se, zanimljivim porukama koje će doprijeti i do naših najmlađih građana.

Saznajte više

Detaljnije o tome što Vam IRB priprema za Otvorene dane 2013. možete saznati na web stranicama Otvorenih dana i Facebooku!

Naime, naši najmlađi građani nerijetko misle da je znanost nešto naporno i dosadno što uključuje puno brojki i statistika koje moraju 'našterabati' i oduzima im previše vremena koje bi npr. mogli provesti u 'shoppingu' ili na 'fejsu'. Cilj nam je na licu mjesta pokazati da je znanost uzbudljiva, da su naši znanstvenici veliki zaigrani kreativci i da biti znanstvenikom znači istraživati neograničene mogućnosti.

Naš program posebno je usmjeren na učenike završnih razreda osnovnih škola te učenike srednjih škola, kojima želimo pomoći u donošenju važne životne odluke o izboru budućeg zanimanja i studija koje će pohađati, kao i studente početnih godina studija prirodnih, medicinskih, tehničkih i poljoprivrednih znanosti. Upravo zato smo ove godine za škole omogućili on line sustav prijava i rezervacija.

S obzirom na suvremene trendove konzumerizma, instant znanja i uspjeha smatramo da je organizacija Otvorenih dana i sličnih događanja u popularizaciji znanja i znanosti neophodna jer na ovaj način mladim ljudima nudimo mogućnost da iz prve ruke saznaju odgovor na pitanje kako se i zašto postaje znanstvenikom; što je 'ono nešto' što nas motivira u potrazi za znanjem i otkrićima. Želimo im ukazati na vrijednost ulaganja u znanje, a osobito u znanje iz područja prirodnih i tehničkih znanosti. Želimo im poslati poruku da je znanje korisno i atraktivno, da se njime objašnjava svijet oko nas, ali i stvaraju novi proizvodi, želimo im usaditi ideju da je znanje onaj mistični 'faktor X' koji im otvara put ka uspjehu.

Pored toga, cilj OD-a je motivirati građane da bez obzira na obrazovanje, status, godine, spol ili nacionalnost, znanosti pristupe hrabro i s velikom dozom znatiželje te na taj način doprinesu stvaranju pozitivnog svjetonazora o važnosti znanja i znanosti. Također, želimo građanima pokazati kako se uložena javna sredstva koriste u cilju razvoja društva, visokog obrazovanja i stvaranja boljih životnih uvjeta.

Otvoreni dani Instituta Ruđer Bošković organiziraju se svakih par godina počevši od 2004. godine. Idejni začetnik ove manifestacije je pok. dr. sc. Greta Pifat-Mrzljak, koja je svoj entuzijazam prenijela mlađim generacijama. Tijekom prethodnih manifestacija 2004., 2005., 2008. i 2010. godine Institut je ukupno posjetilo preko 15 000 posjetitelja. Naši posjetitelji su učenici osnovnih i srednjih škola, ne samo s područja Zagrebačke županije, već iz svih dijelova Hrvatske: Rijeke, Splita, Pule, Varaždina, Vinkovaca, Slavonskog Broda, Sinja, Korčule, kao i iz susjedne Bosne i Hercegovine. Instituta Ruđer Bošković cijeni entuzijazam profesora koji iz godine u godinu dovode nove generacije svojih učenika i zahvaljuje im na njihovom trudu!

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.