Prijeđite na glavni sadržaj

Otvoreni podatkovni centri HR-ZOO-a

24.10.2022.
Otvoreni podatkovni centri HR-ZOO-a

Podatkovni centri HR-ZOO-a otvoreni su 19. listopada 2002. na Svečanosti održanoj u podatkovnom centru HR-ZOO ZG2 u sklopu Znanstveno-učilišnog kampusa Borongaj Sveučilišta u Zagrebu. Svečanosti su prisustvovali brojni uzvanici iz sustava znanosti i visokog obrazovanja, predstavnici partnerskih tvrtki i predstavnici medija. Projekt Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) strateški je projekt u sustavu znanosti i visokog obrazovanja u kojemu sudjeluje i Institut Ruđer Bošković.

Podatkovni centri u 4 grada na 5 lokacija čine mrežu podatkovnih centara - ključni element nacionalne e-infrastrukture HR-ZOO koja je nužna za modernu i multidisciplinarnu znanost, vrhunska istraživanja i obrazovni sustav Republike Hrvatske.

Završetkom radova na uređenju i opremanju podatkovnog centra dobiveni suvremeni podatkovni centri koji dugoročno osiguravaju odgovarajuće prostorne uvjete za smještaj naprednih računalnih i spremišnih resursa, a zahvaljujući mrežnoj povezanosti između podatkovnih centara HR-ZOO-a u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu kapacitetima od 100 Gbit/s dugoročno su osigurani kapaciteti za potrebe nacionalne e-infrastrukture. Time se korisnicima omogućava brži i sigurniji pristup uslugama iz oblaka HR-ZOO te povezuje nacionalna infrastruktura s infrastrukturama u Europi i svijetu.

Inicijativa za HR-OOZ rezultat je višegodišnjeg zajedničkog rada brojnih dionika sustava znanosti i visokog obrazovanja u području otvorene znanosti u Republici Hrvatskoj, a pokrenuta je uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatske zaklade za znanost. Inicijativa će stvoriti preduvjete za izgradnju Hrvatskog oblaka za otvorenu znanost koji će omogućiti koordinirani razvoj e-infrastrukture u Hrvatskoj.

Jedan od sudionika je Institut Ruđer Bošković čiji Centar za znanstvene informacije (CZI) od samih početaka aktivno zagovara i radi na promociji otvorenog pristupa znanstvenim informacijama. U tu svrhu CZI radi na izgradnji neophodne informacijske infrastrukture razvijajući servise poput Hrvatske znanstvene bibliografije (CROSBI), portala Tko je tko u znanosti u Hrvatskoj, Repozitorija znanstvenih instrumenata ŠESTAR.

Djelatnici CZI aktivno su sudjelovali u pokretanju Portala hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa HRČAK i objedinjavanju informacijskih usluga kroz Hrvatski znanstveni portal. Podaci o svim projektima unutar hrvatske akademske zajednice usustavljeni su unutar Baze podataka projektnih aktivnosti u znanosti i visokom obrazovanju RH – POIROT kojeg je također razvio CZI. Kako bi se osigurao otvoreni pristup publikacijama djelatnika instituta pokrenut je FULIR Repozitorij cjelovitih tekstova Instituta Ruđer Bošković.

Također CZI surađuje s drugim ustanovama na projektu DABAR (Digitalni akademski arhivi i repozitoriji), unutar kojega je pokrenut i Repozitorij istraživačkih podataka Instituta Ruđer Bošković (FulirDATA). Svoj angažman na promociji otvorenog pristupa CZI realizira i kroz sudjelovanje na brojnim europskim i međunarodnim projektima

Podatkovni centri opremljeni su brojnim kompleksnim tehničkim sustavima koji osiguravaju sigurno čuvanje podataka i njihovu dostupnost korisnicima u bilo kojem trenutku 24 sata dnevno 365 dana u godini bez obzira na utjecaj bilo kakvih vanjskih faktora poput nestanka električne energije u širem području, potresa ili drugih nepogoda.

Svi podatkovni centri spojeni su na centralni sustav za nadzor infrastrukture koji u realnom vremenu prati temperaturu, vlagu, iskorištenost električne energije i druge parametre. Svi tehnički sustavi su izvedeni u redundanciji čime se osigurava njihova neprekinutost rada, a time i neprekinutost usluga iz kataloga HR-ZOO krajnjim korisnicima.

Projekt Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO)  je strateški projekt sustava znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske kojim se gradi nova generacija nacionalne e-infrastrukture. Uz Srce kao nositelja projekta, u provedbi projekta, uz IRB sudjeluju i partnerske ustanove: CARNET, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Zagrebu.

Ukupna vrijednost projekta HR-ZOO iznosi gotovo 200 milijuna kuna, a sufinancira ga Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 85 %, dok je preostalih 15 % osiguralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH.

HR-ZOO OS

Podatkovni centar HR-ZOO OS koji se nalazi u Studentskom domu K. P. Svačića u okviru Sveučilišnog kampusa "Osijek" Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku ima bruto površinu od 411m2 i 10 instaliranih IKT ormara. Projektirana snaga elektroenergetskog priključka je 125 kW, dok je kao pričuvni izvor napajanja električnom energijom ugrađeno agregatsko postrojenje snage 220 kVA. Ugrađen je i uređaj za besprekidno napajanje snage 100 kVA, a rashladnu energiju osigurava rashladnik vode snage 100kW.

HR-ZOO RI

Podatkovni centar HR-ZOO RI koji se nalazi u Zgradi sveučilišnih odjela Sveučilišta u Rijeci ima bruto površinu od 213 m2 i 10 instaliranih IKT ormara. Projektirana snaga elektroenergetskog priključka je 125 kW, dok je kao pričuvni izvor napajanja električnom energijom ugrađeno agregatsko postrojenje snage 220 kVA. Ugrađen je i uređaj za besprekidno napajanje snage 100 kVA, a rashladnu energiju osigurava rashladnik vode snage 70 kW.

HR-ZOO ST

Podatkovni centar HR-ZOO ST koji se nalazi u suterenu zgrade Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu ima bruto površinu od 379 m2 i 10 instaliranih IKT ormara. Projektirana snaga elektroenergetskog priključka je 125 kW, dok je kao pričuvni izvor napajanja električnom energijom ugrađeno agregatsko postrojenje snage 220 kVA. Ugrađen je i uređaj za besprekidno napajanje snage 100 kVA, a rashladnu energiju osigurava rashladnik vode snage 100kW.

HR-ZOO ZG1

Podatkovni centar HR-ZOO ZG1 koji se nalazi u Zgradi Srca u Marohnićevoj 5 ima bruto površinu 359 m2  i 30 instaliranih IKT ormara. Projektirana snaga elektroenergetskog priključka je 350 kW, dok su kao pričuvni izvor napajanja električnom energijom ugrađena dva agregatska postrojenja snage 400 kVA. Ugrađena su i dva uređaja za besprekidno napajanje snage 160 kVA, a rashladnu energiju osiguravaju dva rashladnika vode snage 100kW.

HR-ZOO ZG2

Podatkovni centar HR-ZOO ZG2 koji se nalazi u sklopu Znanstveno-učilišnog kampusa Borongaj Sveučilišta u Zagrebu ima bruto površinu 1.317. m2 i 32 instalirana ormara. Projektirana snaga elektroenergetskog priključka je 1.100 kW, dok je kao pričuvni izvor napajanja električnom energijom ugrađeno agregatsko postrojenje snage 1.250 kVA. Ugrađen je i uređaj za besprekidno napajanje snage 750 kVA, a rashladnu energiju osigurava rashladnik vode snage 500kW.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.