Prijeđite na glavni sadržaj

Svečano uručen Sporazum o Inicijativi za Hrvatski oblak za otvorenu znanost

7.9.2021.
Svečano uručen Sporazum o Inicijativi za Hrvatski oblak za otvorenu znanost

Sporazumi o Inicijativi za hrvatski oblak za otvorenu znanost uručeni su u Ministarstvu znanosti i obrazovanja predstavnicima znanstvenih institucija, a osigurat će resurse i usluge potrebne za prikupljanje, obradu, pohranu, dijeljenje i dostupnost istraživačkih podataka.

U petak 3. rujna 2021. godine prof. dr. sc. Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja članicama Inicijative za Hrvatski oblak za otvorenu znanost (HR-OOZ) je uručio potpisani Sporazum. U ime IRB-a Sporazum je preuzeo ravnatelj dr. sc. David M. Smith.

Potpisnici Sporazuma o Inicijativi za Hrvatski oblak za otvorenu znanost su ustanove koje su predvodnice u ostvarivanju ciljeva otvorene znanosti u Republici Hrvatskoj, među kojima je i Institut Ruđer Bošković (IRB) čiji Centar za znanstvene informacije (CZI) od samih početaka aktivno zagovara i radi na promociji otvorenog pristupa znanstvenim informacijama. 

U tu svrhu CZI radi na izgradnji neophodne informacijske infrastrukture razvijajući servise poput Hrvatske znanstvene bibliografije (CROSBI), portala 'Tko je tko u znanosti u Hrvatskoj', Repozitorija znanstvenih instrumenata  - ŠESTAR. Povrh toga, djelatnici CZI-a aktivno su sudjelovali u pokretanju Portala hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa HRČAK i objedinjavanju informacijskih usluga kroz Hrvatski znanstveni portal.

Podaci o svim projektima unutar hrvatske akademske zajednice usustavljeni su unutar Baze podataka projektnih aktivnosti u znanosti i visokom obrazovanju RH - POIROT kojeg je također razvio CZI. Kako bi se osigurao otvoreni pristup publikacijama djelatnika instituta pokrenut je FULIR Repozitorij cjelovitih tekstova Instituta Ruđer Bošković. Također CZI surađuje s drugim ustanovama na projektu DABAR (Digitalni akademski arhivi i repozitoriji), unutar kojega je pokrenut i  Repozitorij istraživačkih podataka Instituta Ruđer Bošković (FulirDATA).

Svoj angažman na promociji otvorenog pristupa CZI realizira i kroz sudjelovanje na brojnim projektima poput FP7 i H2020 projekata OpenAIREplus, FOSTER, OpenAIRE2020, OpenAIREplus i NI4OS-Europe, a djelatnici Centra su također sudjelovali i na projektima SERSCIDA, Cessda SAW i SEEDS. Centar obavlja i funkciju Nacionalnog ureda za otvoreni pristup (engl. National Open Access Desk - NOAD), a njegovi djelatnici su uključeni u rad mnogih tijela na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Otvorena znanost budućnost je uspješne znanosti

Inicijativa za HR-OOZ rezultat je višegodišnjeg zajedničkog rada brojnih dionika sustava znanosti i visokog obrazovanja u području otvorene znanosti, a pokrenuta je uz podršku Ministarstva znanosti i Hrvatske zaklade za znanost. Inicijativa će stvoriti preduvjete za izgradnju Hrvatskog oblaka za otvorenu znanost koji će omogućiti koordinirani razvoj e-infrastrukture u Hrvatskoj.

Putem Hrvatskog oblaka za otvorenu znanost istraživački podaci te usluge i resursi za istraživanje, koji nastaju u Hrvatskoj, bit će uključeni i u Europski oblak za otvorenu znanost (engl. European Open Science Cloud, EOSC). Uspostava EOSC-a transformirala je europsku znanost i europskim znanstvenicima osigurala mogućnost korištenja svih prednosti znanosti temeljene na podacima, nudeći virtualno okruženje s besplatnim, otvorenim uslugama za pohranu podataka, upravljanje, analizu i ponovnu uporabu u svim područjima znanosti.

O značaju Otvorene znanosti govorio je i Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs. Ministar je istaknuo kako je otvorena znanost budućnost uspješne znanosti i istraživanja. ''Ona predstavlja moderan, kolaborativan i javnosti otvoren istraživački proces čiji su rezultati dostupni i provjerljivi od strane drugih znanstvenika, što doprinosi povećanju inovativnosti, jačanju suradnje i transparentnosti u znanosti,'' zaključio je ministar Fuchs te naglasio kako otvorena znanost omogućuje bržu primjenu i transfer rezultata istraživanja u gospodarstvu i društvu općenito.

UZ IRB, potpisnici sporazuma su i Hrvatska zaklada za znanost, Institut za etnologiju i folkloristiku, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Sveučilište Josipa Juraja Strossmayera u Osijeku, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Sveučilište Sjever, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Slavonskom Brodu, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Zadru, Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu. Time je službeno započelo djelovanje članica na ostvarivanju ciljeva Inicijative za HR-OOZ.

Svečanim uručenjem Sporazuma službeno je započelo djelovanje članica na ostvarivanju ciljeva Inicijative za HR-OOZ.

Dodatne informacije o Inicijativi za Hrvatski oblak za otvorenu znanost nalaze se na web stranicama Inicijative.

Kontaktirajte nas

Više informacija

Bojan Macan

Voditelj centra
Tel:
+385 1 456 0929
Mob: 099/261-7804
Interni broj:
1407

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.