Prijeđite na glavni sadržaj

Paranal i La Palma odabrani za izgradnju Južnog i Sjevernog opservatorija CTA, najvećeg niza gama-teleskopa na svijetu

Južni opservatorij CTA sastojat će se od oko 100 teleskopa, a Sjeverni od oko 20 teleskopa, čime će noćno nebo biti optimalno pokriveno.
17.7.2015.
Paranal i La Palma odabrani za izgradnju Južnog i Sjevernog opservatorija CTA, najvećeg niza gama-teleskopa na svijetu

Credit: DESY, photographer: Torsten Saffier

Najveći niz Čerenkovljevih gama-teleskopa na svijetu vrijedan čak 300 milijuna eura, čiji je cilj opažati visokoenergijske gama-zrake koje se javljaju pri nekim od najzanimljivijih kataklizmičkih događanja u svemiru, sada ima dva doma. Vijest je to koju je priopćilo Upravno vijeće Niza Čerenkovljevih teleskopa (Cherenkov Telescope Array, CTA), međunarodnog konzorcija čiji su članovi i hrvatski znanstvenici sa Sveučilišta u Splitu, Sveučilišta u Rijeci te Instituta Ruđer Bošković (IRB).

Niz Čerenkovljevih teleskopa (Cherenkov Telescope Array, CTA), je međunarodna kolaboracija u kojoj sudjeluje više od tisuću znanstvenika i inženjera iz 31 zemlje s pet kontinenata, te više od 170 istraživačkih institucija. S preko 120 teleskopa na dvije lokacije, CTA će djelovati kao opservatorij otvoren za širu astrofizičku zajednicu. Opservatorij će opažati visokoenergijsko zračenje s dosad neviđenom preciznošću, bit će približno deset puta osjetljiviji od postojećih instrumenata te će omogućiti nove spoznaje o nekima od najekstremnijih i najsilovitijih događaja u svemiru, prenosi se u priopćenju Upravnog vijeća CTA-a.

Naime, Upravno vijeće CTA je na nedavno održanom sastanku, 15. i 16. srpnja, donijelo odluku da se CTA postavi unutar Južnog europskog opservatorija (European Southern Observatory, ESO), u Paranalu u Čileu, te unutar opservatorija Roque de los Muchachos, pod upravom Kanarskog instituta za astrofiziku (Instituto de Astrofisica de Canarias, IAC), na La Palmi u Španjolskoj.

“Sva mjesta razmatrana u ovom zadnjem krugu pregovora bila su iznimno kvalitetna, a entuzijazam i podrška predlagača veliki, tako da upravnom vijeću nije bilo nimalo lako donijeti odluku.” - rekao je glasnogovornik CTA Werner Hofmann.

 “Ova odluka predstavlja važan korak prema ostvarenju CTA.” - izjavila je Beatrix Vierkorn-Rudolph, predsjedateljica upravnog vijeća CTA. Zamjenik predsjedateljice, Giampaolo Vettolani dodao je: “Nadamo se da će naši predlagači i znanstvenici iz Namibije i Meksika nastaviti znanstveno i tehnički doprinositi CTA-u, vođeni zajedničkim interesom da za cijelu zajednicu izgradimo najbolji mogući instrument.”

Južni opservatorij CTA sastojat će se od oko 100 teleskopa, a Sjeverni od oko 20 teleskopa, čime će noćno nebo biti optimalno pokriveno.

“To je značajan korak prema cilju da CTA postane najnapredniji instrument na planetu za astronomiju gama-zraka vrlo visokih energija i da u punom kapacitetu bude raspoloživ znanstvenoj zajednici već početkom idućeg desetljeća.”- zaključio je Rene Ong, zamjenik glasnogovornika CTA.

Mjesto za južni opservatorij nalazi se na manje od deset kilometara jugoistočno od postojećeg ESO-vog Opservatorija  Paranal, u pustinji Atacama, koje je jedno od najmanje vlažnih i najviše izoliranih mjesta na Zemlji – pravi astronomski raj. Suradnja s ESO-m, osim savršenih vremenskih uvjeta za opažanje tijekom cijele godine, CTA-u pruža mogućnost korištenja postojeće infrastrukture (cesta, smještaja, vode, struje i ostalog) te pristup standardnim objektima i postupcima za gradnju i održavanje opservatorija.

Lokacija za Sjeverni opservatorij nalazi se unutar postojećeg opservatorija Roque de los Muchachos, kojega vodi Kanarski institut za astrofiziku, na otoku La Palmi, petom po veličini od Kanarskih otoka. Na tom mjestu, na visoravni blizu ruba kratera ugaslog vulkana, 2200 metara nad morem, trenutno se nalaze dva teleskopa MAGIC (Major Atmospheric Gamma Imaging Cherenkov Telescopes). To je mjesto sa savršenom atmosferom, gotovo bez zagađenja i bez turbulencija, koje omogućuje opažanja tijekom cijele godine.

Određivanje mjesta gdje će teleskopi biti postavljeni kritično je u sadašnjoj fazi projekta, neposredno prije izgradnje. “Izbor mjesta za postav teleskopa od presudne je važnosti za razvoj CTA i utječe na daljnje planove i dizajn.”- rekao je Christopher Townsley, voditelj projekta CTA.

Vijeće CTA sastavljeno od predstavnika ministarstava i agencija za financiranje iz Austrije, Brazila, Češke, Francuske, Njemačke, Italije, Namibije, Nizozemske, Japana, Poljske, Južnoafričke Republike, Španjolske, Švicarske i Ujedinjenog Kraljevstva donijelo je ovu odluku nakon višemjesečnog pregovaranja i pažljivog razmatranja detaljnih studija okoliša, simulacija znanstvenih karakteristika te procjene troškova izgradnje i upravljanja prije pregovora o ugovorima s ESO i Španjolskom. Mjesta u Namibiji i Meksiku, koja su također razmatrana u završnom krugu, i dalje se drže kao moguće alternative.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.