Prijeđite na glavni sadržaj

Patent IRB-ove znanstvenice priznat i u Kanadi

6.7.2012.
Patent IRB-ove znanstvenice priznat i u Kanadi

Patentnu prijavu Mixed Bacterial Culture for Atrazine Degradation (br. 2,641,482) znanstvene savjetnice Zavoda za istraživanje mora i okoliša Instituta Ruđer Bošković, dr. sc. Dubravke Hršak i Maje Havriluk, dipl.ing., priznao je Kanadski ured za intelektualno vlasništvo, 5. lipnja 2012. godine. Podsjećamo da su ranije ovaj patent priznali patentni uredi Europe te Sjedinjenih Američkih Država.

Inovacija se zasniva na novoj mješovitoj bakterijskoj kulturi specifičnih kataboličkih svojstava koja brzo i potpuno razgrađuje atrazin i ostale s-triazinske pesticide u širokom koncentracijskom području pri različitim temperaturama. Atrazin je selektivni triazidni herbicid koji se već 30 godina koristi pri kontroli širokolisnih i uskolisnih korova, a primjenjuje se u preko 80 zemalja širom svijeta. Nažalost, zbog svoje pokretljivosti u tlu jedan je od najznačajnijih zagađivača površinskih i podzemnih voda te mora i tla.

Metoda koju je razvila dr. Hršak biotehnološki je postupak koji se temelji na principima bioremedijacije što je za okoliš primjerenije i jeftinije rješenje od klasičnih fizikalno-kemijskih metoda koje se trenutno koriste u svijetu. Jednostavnim raspršivanjem određene količine mikrobnih kultura po tlu ili miješanjem u otpadnu vodu atrazin se razgrađuje prirodno, učinkovito i bez ikakvih štetnih produkata. Vezanjem na porozan inertan nosač, kulture mogu direktno razgraditi atrazin i ostale s-triazinske pesticide i u protočnim vodama. Prema procjenama stručnjaka ovaj patent ima veliki komercijalni potencijal.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.