Prijeđite na glavni sadržaj

Physical Review Letters objavio rad "Ruđerovaca"

29.5.2009.
Physical Review Letters objavio rad "Ruđerovaca"

"Ruđerovi" znanstvenici dr. sc. Saša Ceci, dr. sc. Alfred Švarc i Branimir Zauner, dipl. ing. iz Grupe za hadronsku spektroskopiju pri Zavodu za eksperimentalnu fiziku objavili su u prestižnom časopisu Physical Review Letters komentar na zapaženi znanstveni rad kineskih znanstvenika B. C. Liua i B. S. Zoua pod nazivom Comment on 'Mass and K Lambda coupling of the N*(1535)' u kojem su predložili alternativnu interpretaciju rezultata koja bi mogla značajno doprinijeti kvalitetnijem razumijevanju ovog područja fizike.

Kineski znanstvenici upotrijebili su današnje spoznaje o prirodi nukleona (protona i neutrona) te pokazali da se uključivanjem novih efekata, poput raspada pobuđenih nukleona na kaon i lambda česticu, može objasniti nesklad između teorijskih predviđanja i eksperimentalnih rezultata. Time su predložili rješenje jednog od najizazovnijih problema hadronske fizike: značajnog odstupanja između spektra pobuđenih nukleona predviđenih kvarkovskim modelima i onih utvrđenih mjerenjima. B. C. Liu i B. S. Zou utvrdili su zanimljiv teorijski efekt do kojeg dolazi uključivanjem dodatnih kanala raspada. No, zbog pogrešne interpretacije zaključili su da je konačno postignut sklad između teorijskih predviđanja i eksperimentalnih rezultata, a 'Ruđerovci' su pokazali kako problematičan rezultat ispravnom interpretacijom može dovesti do novih spoznaja. Tako će rad kineskih znanstvenika ipak značajno doprinijeti fizici pobuđenih nukleona, ali ne na način koji su očekivali njegovi autori.

Za Sašu Cecija, Alfreda Švarca i Branimira Zaunera ovo je drugi samostalni rad objavljen u ovom prestižnom časopisu. Objavljivanje u vrhunskim znanstvenim časopisima, kao što je Physical Review Letters potvrda je iznimne kvalitete Grupe za hadronsku spektroskopiju. Ovaj komentar je treći rad utemeljen na doktorskoj disertaciji koju je 2007. godine izradio dr. Saša Ceci, pod vodstvom svog mentora i voditelja Grupe dr. Alfreda Švarca. Prethodna dva rada objavljena su prošle godine u također vrlo cijenjenim časopisima Physical Review D i Physics Letters B, što jasno pokazuje da je na Institutu 'Ruđer Bošković' kvaliteta znanstvenih istraživanja na vrlo visokom nivou.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.