Prijeđite na glavni sadržaj

Physical Review Letters objavio rad znanstvenika IRB-a

2.1.2012.
Physical Review Letters objavio rad znanstvenika IRB-a

CAST Magnet

Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković dr. sc. Krešimir Jakovčić, dr. sc. Milica Krčmar, dr. sc. Biljana Lakić i dr. sc. Ante Ljubičić iz Zavoda za eksperimentalnu fiziku (Laboratorij za elektromagnetske i slabe interakcije) u suradnji s kolegama iz međunarodne kolaboracije CERN Axion Solar Telescope (CAST) objavili su rad pod naslovom „Search for Sub-eV Mass Solar Axions by the CERN Axion Solar Telescope with He-3 Buffer Gas“ s atributom Editors' Suggestion u časopisu Physical Review Letters

U članku su objavljeni najnoviji rezultati potrage za Sunčevim aksionima koju eksperiment CAST provodi od 2003. godine. Aksioni su hipotetske čestice, prvobitno predložene kao rješenje jakog CP problema u kvantnoj kromodinamici, a ujedno su i kandidati za tamnu tvar svemira. Potraga za njima traje tridesetak godina i još uvijek nije pronađen jasan signal za njihovo postojanje. Eksperiment CAST traga za aksionima koji mogu nastati u središtu Sunca u međudjelovanju s dva fotona i najosjetljiviji je eksperiment ovog tipa na svijetu. Mjerenjima opisanim u članku postavljene su do sada najstrože granice na jakost vezanja aksiona s fotonima za veliko područje aksionskih masa te je po prvi put istražen dio parametarskog područja koji predviđaju teorijski aksionski modeli čime je dan značajan doprinos za daljnju potragu za aksionima.

Spomenuti IRB-ovi znanstvenici aktivno sudjeluju u planiranju i izvedbi eksperimenta te publiciranju radova, a do sada su bili izabrani od strane kolaboracije za urednike/ce tri znanstvena članka objavljenih u  prestižnim časopisima poput  Physical Review Letters, IF=7,621 (B. Lakić: gore navedeni rad) te Journal of Cosmology and Astroparticle Physics, IF=6,497 (K. Jakovčić: JCAP12(2009)002 i M. Krčmar: JCAP04(2007)010).

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.