Prijeđite na glavni sadržaj

Počinje 13. Škola biofizike koja okuplja top svjetske znanstvenike

2.9.2016.
Počinje 13. Škola biofizike koja okuplja top svjetske znanstvenike

Dvadeset svjetskih i hrvatskih znanstvenika iz područja biofizike te 120 mladih doktoranada iz ukupno 28 država danas se okupilo u Splitu, gdje započinje 13. Međunarodna škola biofizike Greta Pifat Mrzljak, koja se održava od 1. do 10. rujna. Riječ je o jednom od najzanimljivijih znanstvenih projekata u zemlji, koji postoji već 35 godina.

Organizatori ove škole su Hrvatsko biofizičko društvo i Institut Ruđer Bošković uz potporu projekta COST Action CM1207, a u suradnji s European Biophysical Societies' Association (EBSA), Institutom za fiziku (IF), Prirodoslovno-matematičkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu te Sveučilištem u Zadru.

Međunarodna škola biofizike je desetodnevni skup s 35 godišnjom tradicijom koji ima za cilj prenijeti najnovije trendove u biofizici (nano- i bio-tehnologiji) na nove generacije mladih znanstvenika.

Ovo je inače jedna od najstarijih svjetskih škola ovog tipa. Osnovala ju je 1981. godine prof. dr. sc. Greta Pifat Mrzljak i već prve godine održavanja, u Dubrovniku, okupila je najpoznatije znanstvenike iz područja biofizike. O važnosti škole govori i činjenica da je kroz godine među predavačima bilo i nekoliko nobelovaca, poput Roberta Hubera i Manfreda Eigena.

Predavači na ovogodišnjem znanstvenom skupu su vrhunski svjetski stručnjaci čiji se znanstveni radovi objavljuju u najprestižnijim svjetskim časopisima, kao što su  Science, Nature, Cell, ali i vode ka najvažnijim tehnološkim iskoracima 21. stoljeća. Tu su i ponajbolji hrvatski znanstvenici iz zemlje i dijaspore: Nenad Ban, Antonio Šiber, Iva Tolić, Ana Sunčana Smith, Bojan Žagrović, Zvonimir Dogić, Mario Cindrić. Predavači obrađuju teme koje se kreću od primjene nanotehnologije za isčitavanje ljudskog genoma do biotehnologije i pametnog dizajna lijekova.

Zanimljivost u ovogodišnjem programu jest da će tijekom deset dana programa svjetski poznati znanstvenici iz hrvatske i inozemstva ploviti Jadranom na floti od šest brodova, uključujući hrvatski nacionalni školski brod 'Kraljica mora', čime se ovaj skup dodatno otvara javnosti održavanjem svojih večernjih aktivnosti na otvorenom prostoru gradskih riva te dovodi kongresni turizam na udaljenije i manje otoke.

Tako će prva tri dana programa boraviti u Splitu, a onda se u subotu sudionici škole ukrcavaju na 'brodove znanja'. U subotu škola uplovljava u Šibenik, gdje će se održati prezentacija znanstvenih radova na rivi, zatim je u Saliju, pa u Zadru od kud plovi prema Rogoznici i program završava u Starom gradu na Hvaru.

Jedan od brodova flote je i hrvatski nacionalni školski brod, 35 metarski motorni jedrenjak “Kraljica Mora”. Prepoznavanje važnosti iskoraka prema javnosti Škola iskazuje sudjelovanjem svoje flote i u Festivalu mora, pomorstva i morske baštine “Dani u Vali”, koji se održava u Starom Gradu na otoku Hvaru pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, a koja će tijekom toga događanja posjetiti brod i naše mlade znanstvenike.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.