Prijeđite na glavni sadržaj

Posljednji pozdrav dr. sc. Dušanu Ražemu

4.10.2018.

Od uvaženog voditelja, mentora, suradnika, kolege i prijatelja, dr. Dušana Ražema, znanstvenog savjetnika Instituta Ruđer Bošković u mirovini, 25. rujna oprostili su se njegovi najbliži, brojni suradnici i kolege.

Dr. Ražem je bio punih 26 godina voditelj Laboratorija za radijacijsku kemiju i dozimetriju Zavoda za kemiju materijala Instituta Ruđer Bošković (IRB). Svoju znanstvenu karijeru započeo je u ranim 70-im godinama prošlog stoljeća kada je zajedno s dr. Igorom Dvornikom i njegovim malobrojnim suradnicima krenuo stvarati uspješan laboratorij, a u kojem se do danas provode kvalitetna temeljna istraživanja djelovanja ionizirajućeg zračenja na materiju te postojano nastoji rezultate tih istraživanja primijeniti u praksi.

Od samih početaka dr. Ražem je dao izvanredan znanstveni doprinos u području radijacijske kemije. Vezano uz razvoj kemijskih dozimetrijskih sustava baziranih na klorobenzenu u etanolu, a kasnije jedan od njih bit će priznat kao standard u svijetu, dr. Ražem je vodio fundamentalna znanstvena istraživanja radiolize nepolarnih i polarnih otopina klorbenzena kojom nastaju kloridni ioni kao stabilni produkti, s prinosima koji premašuju prinos solvatiziranih elektrona u tim sistemima.

U nedostatku tehnike pulsne radiolize na mikrosekundnoj vremenskoj skali kojih je inače u svijetu bilo tada samo nekoliko, dr. Ražem je pronašao drugi pristup i to kroz jednostavnu analizu klorida kao stabilnih produkata radiolize otopina klorbenzena. Rezultat prinosa suhog elektrona kasnije izmjeren na pikosekundnoj vremenskoj skali bio je blizak prinosu klorida izmjeren u LRKD-u. Surađujući u grupi s dr. Hamillom iz Radijacijskog Laboratorija Notre Dame, dr. Ražem je objavom svojih preliminarnih rezultata prvi potvrdio postojanje suhih elektrona i time dao značajan doprinos u radijacijskoj kemiji.

Na tragu tada izuzetno važnih tematika vezanih uz reakcije lipida, za potrebe istraživanja posvećenih sve aktualnijim osnovnim pitanjima kinetike i mehanizma reakcije slobodnih radikala, dr. Ražem je inicirao novi smjer istraživanja radijacijsko-kemijskih učinaka zračenja u lipidima u kojima su oni osobito izraženi.

Osim što je pod njegovim vodstvom razrađena izuzetno uspješna i često citirana vlastita varijanta analitike lipidnih hidroperoksida, te praćena kinetika nekih reakcija radikala laserskom pulsnom fotolizom, dr. Ražem je prema svojoj zamisli konstruirao poseban uređaj za periodičko ozračivanje gama zrakama s pomoću kojeg je izmjerena oksidabilnost u homolognom nizu nezasićenih masnih kiselina u čistom stanju bez prisutnosti inicijatora i dobiven uvid u mehanizam djelovanja vitamina E kao antioksidansa.

Svi ovi rezultati i originalni podaci vrlo su vrijedni za daljnja istraživanja reakcija s lipidima jer se njihovim poznavanjem tako mogu predvidjeti reakcije peroksidacije lipida relevantne za žive organizme.

Svakako jedan od njegovih izuzetnih doprinosa je uvođenje radijacijske tehnologije u Hrvatskoj. Dr. Ražem je u LRKD-u proveo neke prve primjene zračenja kao što je radijacijska sterilizacija medicinskog pribora za jednokratnu uporabu i farmaceutike, te radijacijska mikrobiloška dekontaminacija hrane i začine koje su tvorile osnove nove, komercijalne radijacijske tehnologije.

Zahvaljujući njegovim aktivnostima i sudjelovanju u združenom odboru stručnjaka iz Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), kao i u Međunarodnoj savjetodavnoj skupini za ozračivanje namirnica dr. Ražem je doprinio širenju znanja i iskustva u primjeni zračenja, odnosno prihvaćanju ove nove tehnologije, te omogućio njeno korištenje aktivnim sudjelovanjem u donošenju nacionalne regulative.

U novije vrijeme dr. Ražem je uz pomoć svojih suradnika omogućio obavljanje radijacijske dezinfestacije i dekontaminacije u službi konzervacije predmeta kulturne i umjetničke baštine, a koju uspješno provodimo i danas.
Priznanje ovim aktivnostima i nastojanjima za očuvanje kulturne baštine odala je nedavno i Međunarodna agencija za atomsku energiju objavljivanjem knjige u kojoj je dr. Ražem publicirao svoja dva zadnja rada.

Dr. Ražem bio je do kraja znanstveno aktivan doprinoseći svjetskoj znanosti i ugledu Instituta. Predano je radio u uredništvu časopisa 'Radiation Physics and Chemistry', te kao urednik poglavlja 'Industrijsko-gospodarski pregled' u časopisu 'Kemija u industriji' odabirao najnovija tehnološka dostignuća i iz njegova pera izlazile brojne zanimljive tehnoške zabilješke. Bio je dugogodišnji predavač na doktorskom studiju iz područja Kemije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Publicirao je više od 100 radova i 10 poglavlja u knjigama.

Dr. Ražem je bio erudit. Osim filozofije i književnosti bio je izrazito posvećen proučavanju povijesti i to osobito povijesti znanosti. Mnogi znanstvenici, kolege i studenti će ga pamtiti po njegovom širokom znanju i govorničkim vještinama kojima je prenosio svoja znanja mlađim generacijama.

Bio je jedan od IRB-u najprivrženijih znanstvenika. Institut mu je bio drugi dom. Njegovi kolege i suradnici zauvijek će ga pamtiti ne samo kao predanog i izvrsnog voditelja, nego i kao prijatelja i kolegu, uvijek spremnog za razgovor i nesebično pružanje pomoći. Svojim odlaskom dr. Ražem je ostavio neizbrisiv trag i golemu prazninu među svojim suradnicima i prijateljima iz Laboratorija za radijacijsku kemiju i dozimetriju, kao i cijeloj znanstvenoj i akademskoj zajednici.

Posljednji pozdrav dr. sc. Dušanu Ražemu

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.