Prijeđite na glavni sadržaj
Članak o cementnim nanočesticama znanstvenika PMF-a i IRB-a komentiran u New Scientistu

Postoje li nanočestice cementa u svemirskoj prašini?

19.5.2014.
Postoje li nanočestice cementa u svemirskoj prašini?

Znanstvenici IRB-a dr. Aleksandar Maksimović i dr. Vlasta Mohaček Grošev iz Zavoda za fiziku materijala koautori su prihvaćenog rada "Do cement nanoparticles exist in space?" u časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, a osvrt na članak objavljen je i u časopisu New Scientist.

Cement nastaje miješanjem vode i kalcij silikata tj. molekula kalcija, silicija i kisika. Kod eksplozije vrlo masivnih zvijezda one izbacuju velike količine različitih elemenata u svemir i ponašaju se poput „miješalica za cement“.

Svi sastojci cementa pronađeni su u takvim zvjezdanim ostatcima. Međutim, do sada nitko nije specifično tražio takav složen materijal, tako da nije bilo poznato da li se on proizvodi i u kojoj količini.

Goranka Bilabegović s PMF-a zajedno je s kolegama s IRB-a pogledala tri vrste nanočestičnih klastera koji su mogući sastojci cementne prašine. Uz pomoć kompjuterske simulacije izračunali su njihove apsorpcijske spektre, tj frekvencije svjetla koje čestice apsorbiraju.

Europska svemirska agencija pronašla je sličan signal u česticama prašine u svemiru koji bi mogao potvrđivati postojanje cementnih čestica.

Ovaj rezultat mogao bi objasniti zašto međuzvjezdani plin sadrži manje kisika nego što se očekuje jer bi kisik koji nedostaje mogao biti vezan u cementnim nanočesticama.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.