Prijeđite na glavni sadržaj

Potpisana suradnja IRB-a i Udruge inovatora Hrvatske

6.10.2014.
Potpisana suradnja IRB-a i Udruge inovatora Hrvatske

Udruga inovatora Hrvatske i Institut Ruđer Bošković danas su održali konferenciju za medije na kojoj je potpisan sporazum o dugoročnoj suradnji s ciljem zajedničkog djelovanja u području razvitka i komercijalizacije inovacija i unapređenja hrvatskog gospodarstva, a predstavljena je i nadolazeća 12. Međunarodna izložba inovacija ARCA koja u Zagreb dovodi inovatore iz cijelog svijeta.

Kako je istaknuto na današnjoj konferenciji za medije, sporazum o suradnji Udruge inovatora Hrvatske i Instituta Ruđer Bošković simbolično i operativno predstavlja rješavanje jednog od ključnih problema inovatorstva – izostanak komunikacije i suradnje znanstvenih institucija i samih inovatora.

„U razvijenim zemljama sve je podređeno inovatoru, pa tako i znanje i znanost. Mi imamo sustav, točnije imali smo, jer i danas ovdje radimo promjenu, sustav koji je potrošio velika sredstva na skupu opremu na fakultetima i institutima, a konkretnih rezultata nije bilo. Naši su inovatori po istraživanja i testiranja svojih inovacija odlazili u Sloveniju, Beč, Švicarsku, Njemačku, za što su trebali potrošiti i puno više novca i vremena“, rekao je predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš.

Slikovito je to danas potvrdio i dopredsjednik Udruge i vlasnik inovativne tvrtke Altpro Zvonimir Viduka rekavši: „Dosad su ova dva područja, čast iznimkama, funkcionirala kao otoci između kojih nema trajektnih linija, a sada imamo i prvi trajekt“.

Broj istraživačkih partnerstava između industrije i Instituta Ruđer Bošković posljednjih je godina značajno narastao, a sporazumom s Udrugom inovatora Hrvatske Institut želi ostvariti direktne kontakte s inovatorima i tako ubrzati proces suradnje, bez, kako je rečeno, gubljenja vremena na dugoj birokraciji i administraciji.

„Institut Ruđer Bošković ima infrastrukturu u preko 300 doktora znanosti, kapitalnoj opremi vrijednoj preko 100 milijuna kuna, iskustvu i referencama u povlačenju EU sredstava gdje je samo u sklopu FP7 projekata od 2007. godine povukao 11 milijuna eura kroz 33 ostvarena projekta što nas svrstava na vodeće mjesto u RH. Sad to znanje i kroz kapitalne strukturne projekte koje razvijamo stavljamo na raspolaganju gospodarstvu U skladu s takvom strategijom je i suradnja s Udrugom inovatora koji su prirodan strateški partner IRB-a u jačanju inovacija u RH.“ rekao je ravnatelj IRB-a Tome Antičić.

IRB ima infrastrukturu u preko 300 doktora znanosti, kapitalnoj opremi vrijednoj preko 100 milijuna kuna, iskustvu i referencama u povlačenju EU sredstava gdje je samo u sklopu FP7 projekata od 2007. godine povukao 11 milijuna eura kroz 33 ostvarena projekta što nas svrstava na vodeće mjesto u RH.

U 2013. godini ugovorena vrijednost komercijalnih projekata Instituta iznosila je preko 7 milijuna kuna i to s domaćim tvrtkama poput Podravke, HEP-a, Hrvatskih voda, INA-e, Plive ili HS Produkta, te dodatnih 4,6 milijuna kuna komercijalnim ugovorima s inozemstvom. Do sada su u 2014. godini ugovorena 22 komercijalna projekta ugovorne vrijednosti preko 4 milijuna kuna.

„Najveća prilika za suradnju s industrijom otvara se kroz strukturne fondove Europske unije. Znanstvenici IRB-a aktivni su na četiri projekta koja su ušla u prioritetne liste RH. Ovi će projekti uvelike odrediti strategiju IRB-a za sljedećih 20-tak i više godina. Upravo pristup koji IRB ima sa ovim strukturnim projektima blisko je usklađen s prioritetom EU, to jest pristupom 'Smart Specialization', a koji se temelji na povezivanju istraživanja i inovacija s ekonomskim razvojem kroz utvrđivanje regionalnih snaga te primjenom jasne i fokusirane strategije u znanstvenom, administrativnom i komercijalnom sektoru“, istaknula je predsjednica Savjeta za gospodarstvo IRB-a Rozelindra Čoz-Rakovac.

Na današnjoj konferenciji za medije predstavljena je i nadolazeća 12. Međunarodnu izložbu inovacija ARCA koja će se u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i suorganizaciji Instituta Ruđer Bošković, Hrvatske zajednice tehničke kulture i Prvog iranskog instituta inovatora i istraživača Islamske Republike Iran održati od 15. do 18. listopada u Boćarskom domu u Zagrebu.

„Izložba je jedna od ključnih platformi za razmjenu iskustava inovatora i gospodarstvenika, umrežavanje gotovo svih institucija i organizacija u inovacijskom lancu, a na koncu i događaj koji na jednom mjestu predstavlja najnovije ideje, proizvode i usluge koje već jesu ili trebaju zauzeti značajno mjesto na tržištu“ rekao je potpredsjednik UIH-a za gospodarstvo Zvonimir Viduka.  

Ove godine izložba u Zagreb dovodi više od 250 inovatora s nešto više od toliko inovacija iz cijele Hrvatske i 16 zemalja svijeta, od partnerske Islamske Republike Iran, Iraka, Kine, Egipta, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, preko Rumunjske, Ukrajine, Mađarske, Poljske, Malezije, Kirgistana do susjednih Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Ondje će biti predstavljene inovacije uspješnih hrvatskih inovativnih tvrtki, samostalnih inovatora, udruženja inovatora, znanstvenih institucija i fakulteta te mladih inovatora, učenika i studenata. Riječ je o inovacijama iz gotovo svih područja rada, od znanosti, tehnologije, elektrotehnike, medicine do rekreacije i zabave. U sklopu izložbe održat će se i Hrvatsko-iranski gospodarski forum u kojem će sudjelovati visoki iranski dužnosnici i gospodarstvenici, a cilj je predstavljanje gospodarskih kapaciteta Hrvatske i uspostava gospodarske suradnje ovih dviju zemalja.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.