Prijeđite na glavni sadržaj

Pratite nas i na društvenim mrežama

12.11.2012.
Pratite nas i na društvenim mrežama

Javnost i mediji od danas mogu pratiti sve aktivnosti Instituta Ruđer Bošković na društvenim mrežama Facebooku, Twitteru i LinkedInu, te smo ovom prilikom premijerno prikazali 'SCI CSI' film čiju režiju i scenarij potpisuje dr. sc. Deša Jelavić Malenica, a u kojem su u debitantskim ulogama briljirali znanstvenici IRB-a.

Film je svoju premijeru na filmskom platnu imao na Reviji amaterskog filma u Zagrebu te Trash film festivalu u Varaždinu, a ovo je prvi puta da će biti dostupan široj javnosti putem društvenih mreža, kojoj je do sada bio dostupan samo trailer na YouTubeu.

S obzirom na suvremene tekovine komunikacija, medija i marketinga, kao i na potrebu da povećamo vidljivost rada i dostignuća naših znanstvenika u javnosti i medijima, prisutnost Instituta na društvenim mrežama je neophodna. Iako društvene mreže više nisu novost, dugo smo se bavili pitanjem koji je najučinkovitiji način predstavljanja u tom mediju s obzirom da je riječ o izuzetno dinamičnom okruženju i s obzirom na specifične potrebe svih javnosti IRB-a.

Preko različitih mreža, s obzirom na populaciju koja ih koristi te ovisno o tehničkim opcijama koje nude, ciljamo na različite javnosti. Tako, primjerice, na LinkendInu ciljamo na znanstvenu i akademsku zajednicu, poslovnu i utjecajnu javnost, a preko Facebooka želimo unaprijediti komunikaciju s našim građanima i medijima. Preko Twittera ćemo nastojati komunicirati sa svim javnostima IRB-a.

Najveći "dioničari" Instituta Ruđer Bošković su građani Republike Hrvatske stoga je naša dužnost izvijestiti građane o našim aktivnostima i o tome kako se uložena sredstva koriste u cilju razvoja društva, visokog obrazovanja i stvaranja boljih životnih uvjeta za sve građane.

Nažalost, stav javnosti i situacija u kojoj se RH nalazi ne idu u prilog znanosti. Javna svijest o važnosti znanosti za gospodarski i društveni napredak vrlo je slabo razvijena što je i logično s obzirom da su naši građani opterećeni otplatama kredita, traženjem posla i prehranjivanjem obitelji. Također, znanstvenicima se nerijetko zamjera da se uopće ne trude ili nedovoljno komuniciraju s medijima i javnosti, što ne osporavamo, međutim kako bi to bilo moguće poboljšati potrebna nam je i kvalitetna komunikacijska "infrastruktura".

Društvene mreže samo su jedan od alata koji su nam dostupni i koje svakako želimo iskoristi kako bi unaprijedili komunikaciju s našim brojnim javnosti ma i medijima te povećali zanimanje javnosti za prirodne znanosti i znanstvena istraživanja. Nadamo se da ćemo na ovaj način još više animirati javnost i medije na praćenje i isticanje pozitivnih primjera, postignuća u znanosti, promicanje istraživačkog duha i demistifikacije znanosti s ciljem formiranja javnog mišljenja o važnosti i ulozi znanosti za napredak društva u cijelosti.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.