Prijeđite na glavni sadržaj

Predavanje Eminentni znanstvenici na Institutu Ruđer Bošković

27.6.2011.

Institut Ruđer Bošković poziva vas na predavanje profesora Dietharda Tautza, direktora Max Planck instituta za evolucijsku biologiju iz Plöna, Njemačka, pod nazivom: The house mouse as a model system for evolutionary research, koje će se održati 1. srpnja 2011. godine u dvorani III. krila s početkom u 13 sati.

Prof. Tautz bavi se istraživanjima koja su orijentirana na područje molekularne evolucije uključujući populacijsku genetiku, specijaciju, evoluciju razvojnih procesa i komparativnu genomiku. Glavni fokus njegovih budućih istraživanja bit će usmjeren na razumijevanje genskih osnova adaptacije. Na temu razvojnih procesa, prof. Tautz nedavno je publicirao rad u suradnji s izvrsnim mladim znanstvenikom s Instituta Ruđer Bošković, dr. sc. Tomislavom Domazetom-Lošom koji je bio objavljen na naslovnoj stranici prestižnog časopisa Nature.

Dietrich Tautz rođen je 1957. godine u Gloanu nedaleko Munchena. Nakon završenog studija biologije u Frankfurtu i doktorata u Institutu Max Planck u Tübingenu, odnosno u EMBL-u u Heidelbergu (1983), proveo je dvije godine na postdoktorskom usavršavanju u Cambridgeu (UK) (1983-1985), te tri godine u Institutu Max Planck u Tübingenu (1985-1988). Na Sveučilištu u Munchenu je od 1988. do 1990. godine bio voditelj Odsjeka za genetiku, a od 1991. do 1998. godine profesor molekularne evolucije na Odsjeku za zoologiju. Od 1998. do 2007. godine radio je kao profesor Molekularne evolucije na Institutu za genetiku Sveučilišta u Kolnu. Godine 2007. postaje direktor Max Planck Instituta za evolucijsku biologiju.

U svojoj znanstvenoj karijeri inicirao je dva projekta Njemačke zaklade za znanost (DFG): "Evolution von Entwicklungsprozessen" i „Molecular Basis of evolutionary Innovations“ čiji je bio i glasnogovornik. Godine 2001. izabran je za člana Europske organizacije molekularnih biologa (EMBO), 2004. za člana Akademije znanosti Sjeverne Rajne-Vestfalije, te 2008. za člana Njemačke akademije prirodnih znanosti Leopoldina. Suradnik je i urednik brojnih znanstvenih publikacija među kojima su: Frontiers in Zoology, Molecular Biology and Evolution, Molecular Ecology, Molecular and Developmental Evolution, Trends in Genetics, Briefings in Functional Genomics and Proteomics i Developmental Biology. Dobitnik je nekoliko nagrada za znanstveni rad među kojima se ističu Nagrada Gerhard Hess za izvrsne mlade znanstvenike, Nagrada Philip Morris za razvij mikrosatelita i Nagrada De Snoo - van 't Hoogerhuys za istraživanja evolucije razvojnih mehanizama. Objavio je oko 200 radova koji su citirani preko 14 000 puta.

Predavanje Eminentni znanstvenici na Institutu Ruđer Bošković

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.