Prijeđite na glavni sadržaj

Predavanje: Entry of Viruses Using Class II Fusion Machinery

21.2.2013.

Pozivamo vas na predavanje dr. Scotta A. Jeffersa iz Instituta Pasteur (Francuska) pod naslovom 'Entry of Viruses Using Class II Fusion Machinery' koje će se održati 26. veljače u 11 sati u predavaonici III. krila.

Na predavanju će biti riječi o obitelji Bunyaviridae virusa koju čini preko 300 RNA virusa koji su podijeljeni u pet rodova. Mnogi od tih virusa smatraju se uzročnicima teških bolesti kod ljudi, životinja i biljaka.

Obitelj Bunyaviridae virusa prvi put je otkrivena 1940. godine u Ugandi kod komaraca, a ime je dobila 1975. godine. Jedan rod virusa inficira biljke, a ostala četiri životinje i ljude. Virus živi u kukcima i kralježnjacima, a šire ga komarci, krpelji i pješčane muhe. Prošle godine virus Schmallenberg koji potječe iz obitelji Bunyaviridaema i Orthobunya pojavio se na farmama u Njemačkoj, Nizozemskoj, Belgiji, Luksemburgu, Francuskoj i Velikoj Britaniji i Italiji te uzrokovao ozbiljne deformacije i pomor mladunaca stoke.

Najpoznatiji iz Bunyaviridae obitelji virusa su Hantavirusi, a poznato je više od 20 vrsta. Prenositelji ovih uzročnika u prirodi su mali glodavci, poljski miševi, štakori koji virus izlučuju putem urina, izmeta i sline. Hrvatska je endemsko područje za hantaviruse.

Bunyavirusi mogu uzrokovati ozbiljne hemoragične groznice i encefalitis, a Hantavirusi mogu uzrokovati Akutni respiratorni distres sindrom odraslih. U odnosu na DNA viruse, RNA viruse karakterizira vrlo visok stupanj mutacije, što otežava izradu cjepiva.

Svi Bunyavirusi sastoje se od omotnice i tri nukleokapside, a na predavanju će detaljnije prikazati biološka svojstva omotnice virusa kao i napori istraživačkog tima s Instituta Pasteur da proizvedu i pročiste dovoljne količine rekombinantnih proteina omotnice u onim rodovima virusa koji uzrokuju bolesti kod ljudi.

Scott A. Jeffers radi na Institutu Pasteur gdje se bavi istraživanjima u području karakterizacije Bunyviridae glikoproteina. Izabran je, kao jedan od 20 znanstvenika, za polaznika prestižnog tečaja 2011 Cold Spring Harbor Laboratory on X-Ray Methods in Structural Biology. Autor je 9 znanstvenih radova i vlasnik tri patenta.

Sažetak predavanja

Predavanje: Entry of Viruses Using Class II Fusion Machinery

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.